Vikingarna varnade för klimatkatastrof

Forskning Redan för 1 200 år sedan varnade våra förfäder för en ny klimatkris. Den svårtolkade Rökstenen visar sig nu handla om en vinter utan slut.

Vikingarna varnade för klimatkatastrof
Den nya tolkning som nu publiceras bygger på ett samarbete mellan forskare från flera olika discipliner och universitet. Foto: Adobe Stock

Världens mest kända runsten, den svenska Rökstenen, har länge varit ett ämne för diskussion. Runstenen, rest i Östergötland omkring år 800, är svårtolkad och inskriften är delvis skriven på kod och innehåller dessutom flera gåtor.

Men i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kan en ny tolkning nu publiceras. Den visar att Rökstenen istället handlar om en helt annan slags konflikt: kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död.

Man skulle kunna tro att vikingarna skrivit ett tidigt manus till Game of thrones, men det visar sig nu att stenen vittnar om en stark oro för en ny klimatkris.

Avvikande klimathändelser

– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången. Det kunde ha räckt med en av de här händelserna för att väcka oron för en ny ”fimbulvinter”, säger Bo Gräslund, professor i arkeologi vid Uppsala universitet.

Fakta

En vinter utan slut

Fimbulvintern var i nordisk mytologi ett tecken på att Ragnarök obevekligen var i antågande. Fimbulvintern sades vara en vinter som varade i tre år utan någon sommar, och förebådade alltså Ragnarök, världens undergång.

Studien utgår från ny arkeologisk forskning om hur hårt Skandinavien drabbades av en tidigare klimatkatastrof med sänkt medeltemperatur, missväxt, svält och massdöd.

– Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor, säger Per Holmberg, professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning vid Göteborgs universitet, som lett studien.

Solen – svaret på flera gåtor

Enligt den tolkning som forskarna nu publicerar består inskriften av nio gåtor. På fem av dem är svaret ”Solen”. Bland annat gäller det en gåta om vem som var död men nu lever igen. De återstående fyra gåtorna handlar om Oden och hans krigare.

– Vikingatidens maktelit såg sig som garanten för goda skördar. De skulle leda kulten som höll ihop den sköra balansen mellan ljus och mörker. Och till sist vid Ragnarök, skulle de kämpa med Oden i den sista striden för ljuset, säger Olof Sundqvist, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.