Vegetariskt valgodis från Alliansen

Politik Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansen går till val med ett gemensamt förslag för klimatet och miljön. Det utgår från att målet för klimatpolitiken ligger fast, alltså nollutsläpp till år 2045 som en nästan enig riksdag kommit överens om. Men det ska gå att förena med fortsatt tillväxt.

Det slog Ulf Kristersson fast när han inledde presentationen av förslaget under en gemensam presskonferens igår.

– Vi måste kunna förena lägre utsläpp med att vara ett föredöme i världen och med fortsatt tillväxt i ekonomin, sa Ulf Kristersson.

När det gäller Alliansens föreslagna recept för att nå målet, domineras det av Moderaternas inriktning på morötter. Att det är viktigt för partiet framkom till exempel när Miljö&Utveckling intervjuade Jesper Skalberg (M) i Almedalen.

– Jag tror att det är bra att jobba med morötter och inte bara med piska, sa han 2 juli i Visby.

Stöd till teknikskifte

Det första partiledaren Ulf Kristersson nämnde när han presenterade Allianspolitiken i Göteborg drygt en månad senare, var industrin. Den ska få morötter i form av stimulans till teknikskifte. För nästa stora utsläppssektor, transporterna, föreslås att bonus-malus för bilar ska bli en kraftfull grön bilbonus till exempel, alltså bara morot och ingen piska. Därmed faller Liberalernas förslag att bara behålla malus-piskan, alltså ökad kostnad för bilar med större utsläpp, till förmån för de moderata morötterna. Fast läser man mellan raderna i Alliansens förslag finns malus ändå med, eftersom reformen för bilarna ska vara självfinansierande.

Under presentationen var det också Centerns Annie Lööf och Ulf Kristersson som inledde varje presentationsrunda, medan Liberalerna och Kristdemokraterna gjorde sina inlägg först därefter.

Inga tåg

I programmet har också flera av Liberalernas och även Kristdemokraternas hjärtefrågor försvunnit, som önskemål om mer samarbete inom EU. Höghastighetstågen, som Liberalerna sagt nej till men som Kristdemokraterna gärna vill satsa på, lyser också med sin frånvaro. Elektrifierade transporter nämns i programmet, men varken där eller under presskonferensen kom den tyngsta av de tunga transporterna med.

Det näst största Allianspartiet, Centern, får bland annat med sitt gröna spår för företag. Det handlar om att handläggning av ansökningar för tillstånd för verksamhet som ger miljövinst ska snabbas på.

Trots dominansen för morötter i Alliansens förslag, nämndes inget om maten, alltså åtgärder för att fasa ut fläsk till förmån för till exempel rotfrukter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.