Världens första fabrik för nanocellulosa

Det är starkt och det är förnyelsebart. Vi pratar om materialet nanocellulosa som nu ska produceras i större skala i Stockholm.

Världens första fabrik för nanocellulosa

Nanoncellulosa är ett material som utvinns ur vedfibrer och är ungefär lika starkt som lättviktsmaterialet Kevlar, dock är nanocellulosa helt förnyelsebart.

Det är forskningsföretaget Innventia som nu tar steget mot industrialisering av materialet och de menar att det finns många olika användningsområden.

– Det har länge funnits ett stort intresse från industrin för att använda nanocellulosa som förstärkningskomponent i andra material, som till exempel papper, kompositer och plaster, berättar Mikael Ankerfors, som leder arbetet inom forskningsområdet på Innventia. Vi kan också skapa nya, effektivare, miljövänliga och förnyelsebara barriärfilmer för livsmedelsförpackningar.

Reservdelar till kroppen

I framtiden tror företaget att materialet ska kunna användas för att tillverka membran och andra mänskliga reservdelar till kroppen. Men också att det kan användas som viskositetsgivare, det innebär att materialet ersätter kolhydrater och andra tillsatser i livsmedel som är lightprodukter.

Tidigare har processen för att tillverka nanocellulosa varit väldigt energikrävande. Men enligt Innventia har de minskat energiförbrukningen med 98 procent och bygger därmed den första pilotanläggningen i världen för att framställa materialet i större skala.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.