nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Företag inom telekomsektorn är bra på att redovisa sitt klimatarbete. FOTO: Shutterstock

Tre av fyra börsbolag redovisar sina utsläpp

Allt fler stora bolag levererar klimatrapporter. Tre gånger fler svenska börsbolag redovisar sina utsläpp idag, jämfört med för ett år sedan, visar en ny rapport.

  • Annons 1

Hösten 2014 redovisade bara drygt en fjärdedel av företagen på Stockholmsbörsens storbolagslista sina klimatutsläpp i enlighet med den internationella standarden, GHG-protokollet. I dag är det närmare tre av fyra. Det framgår av en ny rapport från konsultbyrån 2050.

Redovisningarna har också blivit mer ambitiösa – mer än hälften av företagen redovisar idag också utsläpp uppåt och nedåt i värdekedjan. 2014 var det nästan ingen.

Paris påverkar 

– Det är positivt att det har gått framåt så snabbt och extra glädjande att mer än hälften av företagen börjar ta in fler utsläpp från hela sin värdekedja. Det är tydligt att företagen har påverkats av det globala klimatavtalet i Paris, säger 2050:s vd, Markus Ekelund.

Undersökningen visar på relativt stora skillnader mellan olika branscher. Företagen i råvarusektorn är överlag mycket transparenta och detsamma gäller telekomföretagen. Sämst är företagen i finanssektorn.

Stockholmsbörsens stora lista har växt från 69 till 79 företag sedan 2050:s senaste undersökning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4