Under onsdagen röstade Europaparlamentet för kommissionens så kallade delegerande akt om att klassa kärnkraft – och gasverksamhet som hållbara investeringar.
Taxonomin: Europaparlamentet ger grönt ljus åt gas och kärnkraft
EU EU-kommissionens förslag om att godkänna kärnkraft och naturgas som hållbara investeringar i EU:s taxonomi får grönt ljus av Europaparlamentet. Bland de svenska ledamöterna råder det delade meningar efter onsdagens omröstning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
278 ledamöter röstade för att fälla kommissionens förslag, 328 röstade emot och 33 lade ner sina röster, vilket innebär att Europaparlamentet ger förslaget grönt ljus. Det var dock inte ett givet utfall. I juni röstade miljöutskottet och utskottet för ekonomi och valutafrågor ner förslaget.
Besvikelse och jubel efter omröstningen
Reaktionerna från de svenska parlamentsledamöterna efter onsdagens omröstning är blandade.
– Det är en stor besvikelse att Europaparlamentet missar chansen att stoppa framförallt naturgasen från att klassas som hållbar. Det är svårt att se hur denna urvattnade taxonomi ska kunna få legitimitet ens hos bankerna. I praktiken riskerar vi därmed att EU får färre investeringar i solenergi och vindkraft – precis det som EU hade behövt för att få ner utsläppen och snabbare bli oberoende av Putin.” säger Jytte Guteland (S) i en kommentar.
Även Emma Wiesner (S) är besviken.
– En ”grön investering” i Europa kan alltså innehålla fossil energi. Ett historiskt svek mot klimatet, skriver hon på Twitter.
”En vinst för Europas energiförsörjning”
Jessica Polfjärd (M) är ser däremot positivt på onsdagens utfall.
– Seger för kärnkraften! (…) Tydlig signal från oss ledamöter: vi behöver mer kärnkraft, inte mindre, skriver hon på Twitter.
Likaså Karin Karlsbro (L).
– En vinst för Europas energiförsörjning och förutsättning för att nå klimatmålen. Det går inte utan kärnkraften. Om man vill främja en utveckling där vi inte är beroende av rysk gas – oavsett varifrån den kommer måste man säga ja till taxonomin, twittrar hon.
Kan börja gälla till årsskiftet
Att kommissionen lade fram den delegerande akten handlar om att de anser att privata investeringar kan spela en roll i den gröna omställningen. Förslaget handlar om viss verksamhet kopplat till fossil gas och kärnkraft och enligt förslaget är möjligheten att ta med sådan verksamhet tidsbegränsad och beroende av att särskilda villkor och öppnehetskrav uppfylls.
Om varken parlamentet eller rådet motsätter sig förslaget senast den 11 juli 2022 träder förslaget i kraft och börjar gälla efter årsskiftet.