Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tack för mig!

ledare 2008 tog jag över som chefredaktör på Miljö & Utveckling. Många av de saker vi arbetar med idag är desamma, men förutsättningarna har delvis förändrats, skriver Catrin Offerman i sin sista ledare för Miljö & Utveckling.

Tack för mig!

2008, för tio år sedan, var begrepp som klimatpositiv i hetluften och ännu hade man inte börjat prata om en cirkulär ekonomi. En enkätundersökning från Näringslivets miljöchefer visade att miljöchefernas roll höll på att breddas.

Hållbarhet var ett område som landade på allt fler miljöchefers bord. 
Många av de saker vi arbetar med idag är desamma, energieffektivisering, materialeffektivitet, utsläpp, men förutsättningarna har delvis förändrats.

Brott mot klimatet

Över hela världen stämmer civilsamhället företag och stater för brott mot klimatet. Solenergi är idag den billigaste energikällan på många håll i världen och digitaliseringen kan bli ett viktigt hjälpmedel för att skapa ett energisnålt samhälle. Enligt en undersökning från december 2017 är miljö och klimat den politiska fråga som unga mellan 18 och 29 tycker är allra viktigast.

Kemikalier och leverantörsled

Samtidigt är problemen fortfarande enorma. När det gäller hållbarhet i leverantörsleden har vi knappt börjat lyfta på stenarna. Mikroplaster sprids i naturen utan kontroll och vi behöver göra en rejäl upprensning bland de kemikalier som används i vardagen.

Det här är min sista ledare som chefredaktör för Miljö & Utveckling. Under de år jag har arbetat med tidningen och webben har jag pratat med många fantastiska människor som brinner för en hållbar utveckling. Det har varit inspirerande, lärorikt och det har gett mig hopp om framtiden.

Men nu är det dags för mig att gå vidare för att arbeta med kommunikation och omvärldsanalys kring hållbarhet i egen regi.

Tack för den här tiden. Jag önskar er alla lycka till framöver. Det ni gör är värdefullt och det är viktigt. Glöm inte det – även när motståndets vindar viner kring öronen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.