Svenskt-brasilianskt samarbete om etanol

Sverige och Brasilien ska samarbeta mera när det gäller att ta fram biodrivmedel som till exempel etanol. Ett samarbetsavtal ska skrivas under i dag i samband med att Brasiliens president Lula da Silva besöker Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Brasilien är kanske det främsta landet i världen när det gäller produktion utav förnyelsebara bränslen och bioenergi. Man har kört på etanol i sin fordonspark under många många år. Att få ha ett samarbetsavtal med Brasilien, dels i hur vi utvecklar biobränslena, forskning och utveckling, hur vi har en bra bilateral handel och hur vi klarar av ökade investeringar, det är något väldigt bra för ett litet land som Sverige, kommenterar näringsminister Maud Olofsson.

Avtalet ska öppna dörrar till nya samarbeten mellan både företag och forskare. Ett exempel är forskningen kring att få lönsamhet i etanol från cellulosa.

I avtalet lyfts också fram, enligt Dagens Eko, att Sverige ska arbeta för att skapa en världsmarknad för etanol och därmed också för att EUs tullar på etanol från Brasilien tas bort.

Enligt Maud Olofsson syftar avtalet på bioenergiområdet med Brasilien också till att göra den svenska etanolproduktionen mer konkurrenskraftig.

Trots tullarna importeras idag en stor del av den etanol som svenska bilar körs på från Brasilien, där etanolproduktionen blivit en viktigare för landets ekonomi. Produktionen av sockerrör som etanolen framställs ur ökar snabbt, vilket sägs öka riskerna för skogsskövling, och arbetsförhållandena på sockerrörsplantagen uppges dessutom vara mycket hårda. Men om det här står det inget i avtal som skrivs under på tisdagen, uppger Dagens Eko.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.