Svenskar pantar som aldrig förr

Återvinning Under maj, juni och juli har det pantats sammanlagt 615 miljoner pantförpackningar, vilket är 80 miljoner fler än normalt och en ökning med 15 procent. 

Svenskar pantar som aldrig förr

Årets sommarvärme har lett till rekordförsäljning av läsk, vatten, öl och cider. Det innebär också att vi slår pantrekord.

– Pantningen följer försäljningen, även om det råder en viss tidsförskjutning. Den enorma försäljningsökningen innebär att vi hanterat rekordstora mängder pantförpackningar under sommaren. Och även nu, efter semestertider, har vi fullt upp i fabriken, konstaterar Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera. 

Flera faktorer väger in

Även en normal sommar är det högsäsong för pantsystemet. Men sommaren 2018 har varit extrem, både med ihållande värme och ett fotbolls-VM som påverkat konsumtionen av dryck. 

Än så länge är inte pantstatistiken klar för hela sommaren. Men uppskattningsvis handlar det om minst 100 miljoner fler förpacknngar än en normal sommar, när augusti är medräknad. 

– I snitt återvinner vi i Sverige nästan nio av tio burkar och PET-flaskor, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen på att panta, säger Katarina Lundell. 

Läs mer: Svensk kampanj om återanvändning utsedd till världens bästa

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.