nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elprylar
De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. FOTO: Pixabay

8 av 10 samlar gamla elprylar i hemmet

84 procent av svenskarna har en eller flera batteridrivna elprylar som de inte längre använder. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Batteriåtervinningen. Hela 69 procent uppger att de har flera avlagda elprylar.

  • Annons 1

– Det bekräftar bilden av att en stor mängd batterier och elprylar ligger kvar i de svenska hemmen. Genom att lämna in dem till återvinning kan metallerna bli nya produkter och det blir mindre skräp i byrålådan, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen.

De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Totalt blir det över 30 000 ton och om allt kom in till återvinningen skulle metallerna räcka till att tillverka 165 miljoner nya mobiltelefoner.

Metaller kan ta slut

– Batterier och elprylar är bland det effektivaste du kan återvinna eftersom nästan allt går att återanvända. Vissa metaller håller på dessutom på att ta slut i jordskorpan, säger Mats Holme.

Exempel på små elprylar är bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, digitalkameror, eltandborstar, rakapparater, armbandsur och leksaker.

– En fördel med elprylarna är att de ofta är just små och enkla att göra sig av med. Det räcker att gå igenom byrålådan någon gång varje år, rensa ut det som inte används längre och lämna in prylarna till en av de tusen återvinningsstationer som finns runt i landet, säger Mats Holme.

Läs mer: Världens största kosmetikaproducent slutar med PFAS

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4