nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elprylar
De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. FOTO: Pixabay

8 av 10 samlar gamla elprylar i hemmet

84 procent av svenskarna har en eller flera batteridrivna elprylar som de inte längre använder. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Batteriåtervinningen. Hela 69 procent uppger att de har flera avlagda elprylar.

  • Annons 1

– Det bekräftar bilden av att en stor mängd batterier och elprylar ligger kvar i de svenska hemmen. Genom att lämna in dem till återvinning kan metallerna bli nya produkter och det blir mindre skräp i byrålådan, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen.

De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Totalt blir det över 30 000 ton och om allt kom in till återvinningen skulle metallerna räcka till att tillverka 165 miljoner nya mobiltelefoner.

Metaller kan ta slut

– Batterier och elprylar är bland det effektivaste du kan återvinna eftersom nästan allt går att återanvända. Vissa metaller håller på dessutom på att ta slut i jordskorpan, säger Mats Holme.

Exempel på små elprylar är bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, digitalkameror, eltandborstar, rakapparater, armbandsur och leksaker.

– En fördel med elprylarna är att de ofta är just små och enkla att göra sig av med. Det räcker att gå igenom byrålådan någon gång varje år, rensa ut det som inte används längre och lämna in prylarna till en av de tusen återvinningsstationer som finns runt i landet, säger Mats Holme.

Läs mer: Världens största kosmetikaproducent slutar med PFAS

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.