nr-logo

Hållbarhet i praktiken

elprylar
De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. FOTO: Pixabay

8 av 10 samlar gamla elprylar i hemmet

84 procent av svenskarna har en eller flera batteridrivna elprylar som de inte längre använder. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Batteriåtervinningen. Hela 69 procent uppger att de har flera avlagda elprylar.

  • Annons 1

– Det bekräftar bilden av att en stor mängd batterier och elprylar ligger kvar i de svenska hemmen. Genom att lämna in dem till återvinning kan metallerna bli nya produkter och det blir mindre skräp i byrålådan, säger Mats Holme, ordförande i Batteriinformationsföreningen.

De svenska hushållen förvarar i genomsnitt sju kilo batterier och batteridrivna elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Totalt blir det över 30 000 ton och om allt kom in till återvinningen skulle metallerna räcka till att tillverka 165 miljoner nya mobiltelefoner.

Metaller kan ta slut

– Batterier och elprylar är bland det effektivaste du kan återvinna eftersom nästan allt går att återanvända. Vissa metaller håller på dessutom på att ta slut i jordskorpan, säger Mats Holme.

Exempel på små elprylar är bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, digitalkameror, eltandborstar, rakapparater, armbandsur och leksaker.

– En fördel med elprylarna är att de ofta är just små och enkla att göra sig av med. Det räcker att gå igenom byrålådan någon gång varje år, rensa ut det som inte används längre och lämna in prylarna till en av de tusen återvinningsstationer som finns runt i landet, säger Mats Holme.

Läs mer: Världens största kosmetikaproducent slutar med PFAS

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.