nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska städer vilar på outnyttjade metallskatter

Lyft på staden och ta vara på metallerna som gömmer sig i marken. Det uppseendeväckande förslaget presenteras i en färsk licentiatavhandling från Linköpings universitet av två doktorander i industriell miljöteknik.

FOTO: Morguefile
  • Annons 1

Under stora svenska städer gömmer sig tusentals ton metaller. Doktoranden Björn Wallsten har gjort tankeexperimentet att lyfta Norrköping ett par meter upp i luften för att se vad som finns där under. Han har tagit del av en mängd kommunala och privata källor och i dem hittat 5 000 ton järn, koppar och aluminium i nedlagd infrastruktur. Det rör sig bland annat om ett gammalt likströmsnät, övergivna stadsgasledningar, urkopplade växelströmsledningar, kraftiga elkablar och nedlagda spårvagnslinjer, gamla fjärrvärmerör med mera. Bara kopparn är värd minst 28 miljoner kronor.

– Mängderna är också en underskattning eftersom all nedlagd infrastruktur inte finns med i beräkningarna och inte heller de delar som ligger under fastigheter eller på privat mark, säger Björn Wallsten i ett pressmeddelande.

Hans doktorandkollega Nils Johansson har undersökt varför vi inte återvinner de metaller som finns i våra samhällens deponier. Bara hälften av de metaller som brutits ur jordskorpan är i användning idag. Resten finns på deponier, i gruvindustrins slagghögar, i form av gamla datorer och vitvaror med mera. Globalt handlar det sannolikt om flera miljarder ton järn och tiotals miljoner ton koppar som ligger i deponierna, enligt Nils Johansson.

När det gäller koppar har vi redan brutit mer än hälften av de kända reserverna ur jordskorpan och sökandet har börjat efter andra lösningar.

– Att gräva ut soptipparna borde ju ligga närmare till hands än att utvinna metaller ur havsbotten eller i yttre rymden, förslag som förekommit i diskussionerna, säger Nils Johansson i pressmeddelandet.

Doktoranderna finns på Avdelningen för industriell miljöteknik vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet.

Kommentarer

1 reaktion till “Svenska städer vilar på outnyttjade metallskatter”

  1. Tom Blomqvist skriver:

    Jag bara älskar nya perspektiv! Tack!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.