Svår och tuff förhandling – men klimatet går att rädda

Att vi står inför världens svåraste fråga och förhandling var talarna Tony Blair, Bill Clinton och Wangari Maathai överens om igår under Postkodlotteriets klimatevent. Men, påpekade de, alla kan göra något och det finns mycket vi kan börja med redan idag.

Svår och tuff förhandling – men klimatet går att rädda

Det var en positiv anda när över tusen inbjudna personer samlades i Stockholms stadshus igår kväll för att lyssna till de tre tunga talarna Wangari Maathai, Tony Blair och Bill Clinton.

– Tyvärr har jorden feber. De dåliga nyheterna är att användningen av fossilt bränsle ökar, de positiva nyheterna är att det finns en lösning på problemet. Vi kan motverka klimatförändringen och samtidigt få ekonomisk tillväxt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt, som höll ett öppningstal.

Ett annat perspektiv

Wangari Maathai grundade the Green Belt Movement, GBM, 1977 i Kenya. Organisationen planterar träd och arbetar för att skapa ett grönare Kenya. Idag har GBM spritt sig även till andra länder i Afrika och de arbetar också med medborgarutbildning, politisk påverkan och livsmedelssäkerhet. För fem år sedan mottog Wangari Maathai Nobels fredspris.

Under gårdagens klimatevent gav hon ett nytt perspektiv på klimatfrågan. GBM grundades i första hand inte för att motverka klimatförändringen, utan för att Kenyas kvinnor fick vandra lång väg för att hitta vatten och ved till sin matlagning, då skövlingen av skogen gjort att grundvattennivån sjunkit drastiskt.

– Idag är träd mer än så och jag är särskilt orolig för skogen. I fattiga områden som i Amazonas, Kongo och sydöstra Asien är vi beroende av skogen för att överleva. Jag hoppas därför att det blir ett prioriterat område i förhandlingarna i Köpenhamn, säger Wangari Maathai.

Hon påpekar också att det inte är jorden vi borde oroa sig för, den har visat klara sig i flera hundra miljoner år genom att förändras efter sina förutsättningar. Istället är det vi som vi borde oroa oss för.

Hjälpa länder växa hållbart

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair är idag engagerad i klimatprojektet Breaking the Climate Deadlock. Syftet är att öka stödet från ledande personer inom politik och näringsliv för att efter 2012 få till stånd ett nytt och kraftfullt globalt klimatavtal.

– Vi är mitt i en ekonomisk kris och vi måste vända det till en möjlighet. Det kräver dock en revolution i hur vi lever och konsumerar, säger Tony Blair.

Han anser också att länder som Kina och Indien måste få växa och att det är upp till västvärldens länder att hjälpa dem växa hållbart genom bättre lösningar och finansiering. För att lyckas ger han fem råd som bland annat innebär en tro på tekniken Carbon Capture and Storage, CCS, en plattform där grön teknik kan växa och utbytas länder emellan.

– Finanskrisen har påmint oss om att vi lever i en global värld som kräver globala lösningar, avslutar Tony Blair.

Frågan hur

Efter att Bill Clinton lämnat Vita huset grundade han William J. Clinton Foundation med syftet att skapa samarbeten för att möta globala utmaningar. Fokusområden är bland andra klimatförändringar och ekonomisk utveckling i Afrika och Latinamerika.

Under gårdagens tal pekade han på att den ekonomiska krisen används som ett skäl till att inte göra någonting, och att man måste övertyga människor att det är nu det krävs genom att visa på lönsamhet för både politiker och företag. Även Bill Clinton pekade på vikten av att utveckla CCS-tekniken och satsa på förnybar energi och energieffektivisering.

– Jag tror att många länder kan bli självförsörjande på energi och jag tror att vissa länder skulle bli rikare om de ändrade sin energiframtid. Den stora frågan vi står inför idag är hur vi ska lösa klimatfrågan.

Efter det uppmanade han alla gå hem och fundera vad just de kan göra för att bidra med sin del till hur-frågan.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.