Sunér Fleming till Svemin

Karriär När gruvbranschen nu får ny vd hämtas hon från hållbarhetsleden. Maria Sunér Fleming är idag avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv.

Sunér Fleming till Svemin
Svenskt Näringsliv

Maria Sunér Fleming blir ny vd för Svemin. Hon tillträder senast 1 oktober och ersätter nuvarande vd som går i pension.

Svemin är en branschorganisation med medlemsföretag inom gruvnäringen och mineral- och metallproduktion. Totalt har föreningen ett fyrtiotal medlemmar med ungefär 13 000 anställda. Som alla branschorganisationer agerar Svemin för att stärka konkurrenskraften hos sina medlemmar och ge dem bästa möjliga förutsättningar för sin verksamhet.

Rekryterar avdelningschef för hållbarhet

Nu har Svemin alltså rekryterat Maria Sunér Fleming, som närmast kommer från jobbet som avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, som ny vd.

– Branchens enskilt viktigaste fråga är hur vi ska få effektiva och rättssäkra tillstånds- och miljöprövningsprocesser så att vi kan ha möjlighet till en växande gruvdrift. Det är en komplex fråga där vi är övertygade om att Maria kan föra arbetet framåt, säger Svemins styrelseordförande Jan Moström, tillika LKAB:s vd, i ett pressmeddelande.

Är civilingenjör i botten 

Maria Sunér Fleming har arbetat på Svenskt Näringsliv sedan 2010. Hon är civilingenjör i kemiteknik från Chalmers, och ingår i IVA, Ingenförsvetenskapsakademin. Hon har tidigare arbetat på bland annat Sydkraft, Svensk Energi och Världsbanken.

Läs mer: Swecos hållbarhetschef får ledande roll hos Jämtkraft

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.