Störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan

Miljöpartiet ligger hästlängder före de andra partierna i förtroende från väljarna när det gäller klimatfrågan. 43 procent av svenskarna litar mest på Miljöpartiet enligt en undersökning.

Störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan

I september fick 1 000 personer frågan ”Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?”. Det visade sig att majoriteten svarade Miljöpartiet på den frågan, med 43 procent. Glappet är stort till de övriga partierna. Moderaternas hamnar på en andraplats med 7 procent, tätt följt av Socialdemokraterna, 6 procent, och Centerpartiet, 5 procent. Det visar den Sifoundersökning som pr-byrån Westander beställt.

– I riksdagsvalet 2014 kan klimatfrågan för första gången bli en viktig valfråga, eftersom FN:s klimatpanel presenterar sina nya utvärderingsrapporter hösten 2013 och våren 2014, säger Jessica Henryson, klimatexpert på Westander Klimat och Energi.

Också bland regeringsalliansens väljare är förtroendet störst för Miljöpartiet i klimatfrågan. 36 procent av de borgerliga partiernas väljare känner störst förtroende för Miljöpartiet, vilket kan jämföras med 15 procent för Moderaterna och 10 procent för Centern. Förtroendet för det egna partiets klimatpolitik är lägst i Sverigedemokraterna med 6 procent och Folkpartiet med 14 procent.

– Centern och Moderaterna måste driva en mer offensiv klimatpolitik om de ska lyckas bryta Miljöpartiets förtroendeövertag bland väljarna i klimatfrågan, säger Jessica Henryson.

32 procent av de som svarade på undersökningen var tveksamma eller visste inte vilket parti de hade störst förtroende för.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.