Stopp för kläder i soporna – så fungerar nya lagen

AVFALL Från den 1 januari 2025 är det förbjudet att kasta textilavfall i soporna. Här är de nya reglerna i avfallsförordningen och vad de betyder för svenska hushåll och företag.
– Vi hoppas att detta krav får samma positiva effekt som insamlingen av matavfall, säger Anna-Carin Gripwall från Avfall Sverige.

Stopp för kläder i soporna – så fungerar nya lagen
Anna-Carin Gripwall är kommunikationschef på Avfall Sverige. Foto: Avfall Sverige, Mats Andersson.

Från årsskiftet ska allt textilavfall sorteras och samlas in separat. Trasiga och smutsiga textilier lämnas i särskilda containrar på återvinningscentraler, medan hela och rena textilier ska återbrukas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Kommunerna har länge hanterat insamling och återvinning av hushållsavfall, men textilier har hittills saknat tydliga regler. Det har lett till att textilier ofta hamnat i restavfallet, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationsansvarig på Avfall Sverige, till Miljö & Utveckling.

Enligt Naturvårdsverket köper en genomsnittlig svensk ungefär 14 kilo nyproducerade kläder per år, och omkring 8 kilo textilier per person slängs i soppåsen varje år. Anna-Carin Gripwall hoppas att det nya kravet ska ha samma positiva effekt som matavfallsinsamlingen, som bidragit till att minska matsvinnet i Sverige.

– Målet är att öka återbruket av textilier, vilket är bättre för miljön. Även om textilier i restavfallet energiåtervinns ger materialåtervinning till nya fibrer en större miljönytta, säger Anna-Carin Gripwall.

Osäker situation

För närvarande ansvarar kommunerna för textilåtervinningen, men ett kommande EU-beslut om producentansvar för textilier, som även ska införas i Sverige, har skapat en osäker situation för branschen.

– Ett EU-beslut om producentansvar för textilier är på väg, men detaljerna är ännu oklara. Detta gör att både producenter och kommuner avvaktar med att investera i en omfattande infrastruktur i nuläget. Grundläggande är också att det saknas en marknad för textilavfallet, det finns ingen efterfrågan av återvunnet material. Här måste kraften läggas för att få till ett flöde som fungerar, säger Anna-Carin Gripwall.

Kommunerna har löst det tillfälliga ansvaret med textilsortering på återvinningscentraler och genom samarbete med ideella organisationer som samlar in kläder för försäljning. Vissa av dessa organisationer ansvarar nu även för materialåtervinning och får ersättning från kommunerna.

Straffavgift

Textil- och textilavfall som ska sorteras ut är:

  • Kläder av textil
  • Hemtextil
  • Inredningstextil
  • Väskor av textil
  • Accessoarer av textil

Kraftigt nedsmutsad, fuktig eller kontaminerad textil ska inte lämnas till textilinsamlingen utan slängas i restavfallet. Även trasiga underkläder och strumpor ska fortfarande läggas i restavfallet.

Om textilier sorteras fel kan man bli ålagd en felsorteringsavgift.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste