”Sminka inte till fakta”

Hon snackar inte samma språk som sina kollegor. Pekar på korruption som det största hotet mot miljöarbetet och anser att man inte kan sätta ett pris på mänskliga rättigheter. Parul Sharma, CSR-expert på Sandvik tror inte på att sminka till verkligheten.

Under konferensen Imorgon Grön delade Parul Sharma med sig av sina erfarenheter och råd gällande implementering av CSR på företaget.

– Man måste ha passion och empati för att sälja in frågans budskap. Men vi kan inte tillsätta generalister att hantera CSR-frågor, det måste vara specialister. Annars är det som att en snickare skulle utföra en hjärtoperation, säger hon.

Hon pekar också på vikten av att ha lokal expertis när det kommer till CSR. I vissa länder går det att köpa sig alla de miljötillstånd och certifieringar som krävs, därför är verifiering ett starkt verktyg.

– Vi pratar inte om korruption i Sverige trots att det finns. Och de marknader vi tycker är slöa och långsamma springer nu om oss när det gäller förståelse för att den här processen kräver tid och engagemang. Korruption är en fråga som hållbarhetssverige måste titta närmare på. Det är grunden för hela miljöfrågan, konstaterar Parul Sharma.

Allt har inte ett pris

När det gäller CSR-arbete påpekar hon att båten kommer att gunga. Implementering är konstant och pågående så det gäller att satsa på internkommunikation så att medarbetarna blir bärare av kulturen. Men det handlar också om att planera för efterarbetet.

– Whistleblowing ökar i och med socialt- och miljöansvarstagande. Skapa ett system för detta redan innan.

Fokus på lönsamhet när det gäller CSR är hon också tveksam till. Parul Sharma anser inte att det går att sätta en prislapp på mänskliga rättigheter.

– Allt har inte ett pris. Det spelar ingen roll vad det kostar att arbeta med, det ska efterföljas. Man får inte sminka till fakta när man pratar med ledningen. Om det hade varit lönsamt hade vi redan jobbat med det.

Men det kan ju tänkas att man inte får ledningen med sig. Och har man en ledning som är ointresserad av CSR-frågan ska man inte slösa tid på det utan gå vidare.

– Och om du slutar, basunera ut varför.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.