Simuleringar ska minska industrins miljöpåverkan

Att optimera industriell tillverkning med hjälp av datasimuleringar kan minska industrins miljöpåverkan. Det menar forskare på Högskolan i Skövde.

På Högskolan i Skövde finns Forskningscentrum för Virtuella System, där forskarna är experter på simuleringsbaserad optimering, alltså datorbaserade modeller. Forskarna på centrumet ingår i nätverket CO2PE vars mål är att minska den tillverkande industrins miljöpåverkan med 20 procent. Och enligt Leo de Vin, professor i automatiseringsteknik, skulle målet vara lätt att nå om det bara handlade om koldioxidutsläpp. Dock är det andra faktorer som kvalitetskrav, leveranstider och produktionskostnader, som också spelar in.

Att använda datorbaserade modeller tror forskarna i Skövde kan hjälpa till att simulera och hitta lösningar på problem inom exempelvis tillverkningsindustri.

– Ibland står målen i direkt konflikt med varandra och då gäller det att hitta rätt balans i tillverkningen. Simuleringarna blir då ett sätt att ta fram bra beslutsunderlag, säger Leo de Vin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.