”Samarbete i klimatfrågan enda lösningen”

Strandade Köpenhamnsförhandlingar är inget alternativ. Den enda lösningen är att lyssna på vetenskapen och få till stånd ett globalt samarbete. Det menade Danmarks klimat- och energiminister Connie Hedegaard i en debatt under torsdagens Globe Forum.

Sex månader återstår till COP15, den FN-konferens som ska leda fram till ett internationellt klimatavtal med förhoppningsvis fler underskrifter än Kyotoavtalet. I ljuset av detta samlades tre tunga debattörer under torsdagens Globe Forum-seminarium ”A New Paradigm for Global Sustainability”: Danmarks klimat- och energiminister Connie Hedegaard som också är värd för COP15, den kinesiske professorn Wu Jianmin och Frank Appel, chef för Deutsche Post DHL.

Connie Hedegaard pekade på att utvecklingsländerna, liksom de rikare nationerna, måste sätta upp konkreta mål för sina utsläpp men också datum för när dessa mål ska nås. Samtidigt var hon överens med Wu Jianmin om att det är orimligt att ställa samma krav på utvecklingsländerna som de rikare industrialiserade länderna och att dessa måste få växa för att bekämpa fattigdom.

– Ni vet inte vad fattigdom är. Det finns fortfarande 150 miljoner extremt fattiga människor i Kina. Ni kan inte be utvecklingsländer att sluta utvecklas. Lösningen är grön tillväxt och teknik men vi behöver stöd, sade Wu Jianmin och möttes av applåder bland publiken.

– Jag håller med om att vi måste skapa tillväxt för människor som lever i fattigdom, men för att klara av detta måste vi minska energiintensiteten. Annars kommer ni inte att ha resurserna för att växa, svarade Hedegaard.

Global utsläppshandel

Globalt samarbete var de två orden på trions läppar. Bland annat tog Wu Jianmin upp förslaget att skapa samarbetsprojekt mellan exempelvis USA och Kina i form av hållbara städer som kan utbyta teknik med varandra. Connie Hedegaard betonade att ett globalt handelssystem med utsläppsrätter är lösningen för att minska utsläppen och för att hålla temperaturökningen under den kritiska tvågradersnivån.

– Vi måste hålla oss till vad vetenskapen visar. Och om jag ska kunna övertala människor att göra något idag som får effekt först om 20, 30 eller 40 år måste jag veta att vi har ett globalt samarbete i botten – annars kan jag inte övertala någon. Utan Kina och Indien vid förhandlingsbordet kommer vi misslyckas, sade Hedegaard.

Frank Appel sade att det nu är Kinas tur att växa och att återigen uppleva forna glansdagar. Något som Wu Jianmin sa att han kände sig obekväm med:

– 1800-talet var Europas århundrade, sedan kom USA. Men vi ska inte ha en asiatisk expansion på bekostnad av andra delar av världen. Antingen växer vi tillsammans, eller så sjunker vi allihop.

Men samtidigt måste någon gå före och leda vägen, påpekade Connie Hedegaard.

– Och de länder som är först med ny teknik och miljötänkande kommer att blomstra allra mest, sade hon.

Företagen viktiga

Näringslivet har en central roll i arbetet med att minska globala utsläpp, menade samtliga debattörer. Frank Appell pratade om de stora företagen som en stark kraft, medan Wu Jianmin kontrade med att de små och medelstora företagen är viktigare för att skapa gröna jobb och tillväxt. Connie Hedegaard visade tilltro till näringslivet i stort när det gäller att skapa innovationer inom miljöteknik och att driva miljö- och klimatarbetet framåt.

– Det är avgörande att näringslivet engagerar sig. Politikerna kan skapa ramverk, men innovationer och lösningar måste komma från företagen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste