Klimatkompensation bortom trädplantering

Klimat Trädplantering har länge varit den vanligaste metoden inom klimatkompensation, men tillvägagångssättet har kritiserats och många företag har sökt andra alternativ. Ett av dessa företag är frilansbolaget Cool Company som sedan i höstas använt biokol, regenerativt jordbruk och biologisk kolbildning som kompensationstekniker i deras hållbarhetsarbete.

Klimatkompensation bortom trädplantering

Koldioxidinfångning innebär att man genom olika metoder fångar in befintligt koldioxid i atmosfären och lagrar den genom att till exempel föra tillbaka den i marken. Dock så råder

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

det fortfarande stor oklarhet kring vilka tekniker för koldioxidinfångning och lagring som är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv.

Cool Company, ett företag som erbjuder adminstrationstjänster till egenanställda frilansare, har valt att använda metoder som biokol, bio-olja och regenerativt jordbruk

– Tidigare har trädplantering varit ett vanligt sätt att lagra koldioxid, men eftersom det tar så väldigt många år för ett träd att växa upp är det långt ifrån effektivt. Vi ville använda metoder som både gör skillnad här och nu och är någorlunda enkla att förstå, säger Matilda Backelle, hållbarhetsansvarig på Cool Company, till Miljö & Utveckling.

Fakta

Alternativa kompensationstekniker

Biokol
Husk omvandlar jordbruksavfall till biokol, vilket hjälper till att öka jordens bördighet och ta ner kol i jorden. Biokol har erkänts som ett av de mest hållbara och skalbara sätten att ta ner koldioxid av IPCC. Det är mycket skalbart, mätbart och ger många andra fördelar för miljön.

Regenerativt jordbruk
Jordar lagrar naturligt kol, men jordbruksmarker har ett stort underskott på grund av intensiv användning. Med nya kolnegativa, så kallade regenerativa, jordbruksmetoder är lagring av kol i marken ett konstnadseffektivt sätt att fånga in koldioxid med hög mätbar effekt.

Biologisk kolbildning
Skymining är ett svenskt företag som bidrar till att reversera den globala uppvärmningen genom plantering av specialiserade och snabbväxande växter, så kallade C4-gräs, som drar ned stora mängder koldioxid från luften i en verifierad odlingsprocess.

Nu tar bolaget nästa kliv och gör det möjligt även för frilansarna att addera koldioxid-infångning när de skapar en faktura.

– Varje frilansare kan själv välja att addera koldioxid-infångning för en summa som baseras på den fakturerade summan. Vi tänkte att det kanske fanns en kraft i den kollektiva förmågan – även om det handlar om mindre summor, fortsätter Matilda Backelle.

Under hösten, när funktionen testats, har redan över 5000 kg koldioxid fångats in av frilansare som valt att betala lite extra på sin faktura.

– Det känns verkligen superkul att det är så många som vill delta. Hållbarhetsarbete är definitivt ett tåg som alla behöver vara med på, stort som smått. Vi som frilansbolag har ansvaret att hålla i taktpinnen, föregå med gott exempel och möjliggöra för våra frilansare att följa efter. Och det är fantastiskt roligt att de gör precis det, avslutar Matilda Backelle.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.