Så mycket tjänar hållbarhetsproffsen

Karriär Det finns betydande löneskillnader inom miljösektorn. Här går vi igenom de olika lönenivåerna för olika yrkesgrupper, utbildningsnivåer och sektorer.

Så mycket tjänar hållbarhetsproffsen
Foto: Adobe stock.

Miljökonsulter som arbetar inom privat sektor upplever en betydligt högre löneökning jämfört med dem som är anställda inom kommuner och regioner. Samtidigt är lönen snarlik för de med en kandidat- respektive masterutbildning. Det visar fackföreningen Naturvetarnas årliga lönestatistik.

I samband med Naturvetarnas framställande av lönestatistik för deras medlemmar under 2023, sammanställde de också en rapport som inkluderar medlemmar som arbetar inom miljösektorn. Det inkluderar bland annat miljökonsulter, handläggare, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, miljöinspektörer och naturvårdshandläggare.

Rapporten visar att medellönen inom miljösektorn är något lägre än för andra naturvetare. I genomsnitt har anställda inom miljösektorn en 8 procent lägre lön. Däremot ser det bättre ut för dem med de lägsta lönerna. Snittlönerna för de 10 procent som tjänar allra minst är högre för anställda inom miljösektorn.

För andra året i rad har anställda med en masterexamen haft den lägsta löneutvecklingen, trots att deras löner ligger nära nivåerna för dem med kandidatexamen. Den bästa löneutvecklingen under 2023 hade anställda med en magisterexamen, som ökade med 3,9 procent.

Den genomsnittliga löneökningen mellan 2013 och 2023 har varit lägre i den statliga sektorn jämfört med andra sektorer. Löneutvecklingen i den privata sektorn tenderar att vara mer volatil, medan den är mer stabil över tid i andra sektorer. En förklaring till detta är att den privata sektorn har lägre täckning av kollektivavtal och att lönerevisionerna är mer påverkade av konjunkturcykler.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.