nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Både privatpersoner och verksamheter kan bli dubbelt så effektiva och samtidigt förbruka mindre resurser, enligt Martin Sköld, docent på Handelshögskolan i Stockholm

Så blir du dubbelt effektiv

Hallå där Martin Sköld, docent på Handelshögskolan i Stockholm. Du är aktuell med en bok om hur vi kan bli dubbelt effektiva och samtidigt förbruka mindre resurser. Hur är det möjligt?

  • Annons 1

– Det finns två typer av effektivitet och oftast är man effektiv på det ena eller det andra sättet. Det ena handlar om effektivitet i volym, det vill säga att du upprepar samma sak och blir bra på att göra det snabbt med låga kostnader. Den andra är att vara effektiv i variation. Här handlar det om kundanpassning och om att skapa unika varor och tjänster.

Det finns få verksamheter som är effektiva i volym och variation samtidigt. Genom att skapa förutsättningar för det kan man öka sin effektivitet markant och samtidigt förbruka mindre resurser.

Hur kan det gå till?

– Det handlar framförallt om att skapa en produktion där beståndsdelarna består av moduler som sedan kan sättas ihop på olika sätt så att det blir unikt och anpassat till den enskilde kunden.

Jämför med lego, bitarna är producerade i volym, men kan sättas ihop i en oändlig mängd kombinationer. En produktion som har modultanken som signum blir effektiv i volym och variation samtidigt. Förutsättningarna finns också för att hålla hög kvalitetsnivå eftersom delarna som produceras är återkommande. Du behöver inte ta fram unik lösningar för varje produkt.

Modellen kan även appliceras i tjänsteföretag. Ett försäkringsbolag kan anpassa sina produkter utifrån modultanken så att kunden får en skräddarsydd försäkring. Utbildningsföretag kan göra på exakt samma sätt, lär sig den enskilde eleven bäst av att arbeta i grupp, eller individuellt med egen inlärning? Ska föreläsningar eller eget kunskapssökande vara bärande delar?

Vad är hållbarhetsvinsten i detta?

– När du producerar samma delar återkommande blir det enklare att hushålla med både energi och råvara eftersom du får mindre spill i produktionen.

Hur kan metoden hjälpa oss att bli mer effektiva som privatpersoner?

– Tankesättet kan appliceras överallt i vardagen. Ofta handlar vi exempelvis kläder utifrån vad vi tycker är snyggt i butiken, men tänker inte på om de passar ihop med resten av vår garderob. Om du istället handlar kläder som fungerar tillsammans, får du till slut en garderob där kläderna kan kombineras i en oändlig variation. Likadant kan man tänka kring matlagning. Genom att bygga en handlingslista och en receptbas som tillsammans blir en rad olika middagar kommer du att spara både pengar och tid i vardagen.

Vad har du själv alltid i kylskåpet?

– Tomater, oliver, pasta och lök!

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.