Så blir du dubbelt effektiv

Energieffektivisering Hallå där Martin Sköld, docent på Handelshögskolan i Stockholm. Du är aktuell med en bok om hur vi kan bli dubbelt så effektiva och samtidigt förbruka mindre resurser. Hur är det möjligt?

Så blir du dubbelt effektiv

– Det finns två typer av effektivitet och oftast är man effektiv på det ena eller det andra sättet. Det ena handlar om effektivitet i volym, det vill säga att du upprepar samma sak och blir bra på att göra det snabbt med låga kostnader. Den andra är att vara effektiv i variation. Här handlar det om kundanpassning och om att skapa unika varor och tjänster.

Det finns få verksamheter som är effektiva i volym och variation samtidigt. Genom att skapa förutsättningar för det kan man öka sin effektivitet markant och samtidigt förbruka mindre resurser.

Hur kan det gå till?

– Det handlar framförallt om att skapa en produktion där beståndsdelarna består av moduler som sedan kan sättas ihop på olika sätt så att det blir unikt och anpassat till den enskilde kunden.

Jämför med lego, bitarna är producerade i volym, men kan sättas ihop i en oändlig mängd kombinationer. En produktion som har modultanken som signum blir effektiv i volym och variation samtidigt. Förutsättningarna finns också för att hålla hög kvalitetsnivå eftersom delarna som produceras är återkommande. Du behöver inte ta fram unik lösningar för varje produkt.

Modellen kan även appliceras i tjänsteföretag. Ett försäkringsbolag kan anpassa sina produkter utifrån modultanken så att kunden får en skräddarsydd försäkring. Utbildningsföretag kan göra på exakt samma sätt, lär sig den enskilde eleven bäst av att arbeta i grupp, eller individuellt med egen inlärning? Ska föreläsningar eller eget kunskapssökande vara bärande delar?

Vad är hållbarhetsvinsten i detta?

– När du producerar samma delar återkommande blir det enklare att hushålla med både energi och råvara eftersom du får mindre spill i produktionen.

Hur kan metoden hjälpa oss att bli mer effektiva som privatpersoner?

– Tankesättet kan appliceras överallt i vardagen. Ofta handlar vi exempelvis kläder utifrån vad vi tycker är snyggt i butiken, men tänker inte på om de passar ihop med resten av vår garderob. Om du istället handlar kläder som fungerar tillsammans, får du till slut en garderob där kläderna kan kombineras i en oändlig variation. Likadant kan man tänka kring matlagning. Genom att bygga en handlingslista och en receptbas som tillsammans blir en rad olika middagar kommer du att spara både pengar och tid i vardagen.

Vad har du själv alltid i kylskåpet?

– Tomater, oliver, pasta och lök!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.