Rockström leder nytt forskningsinitiativ

– Det behövs ett nytt sätt att bedriva forskning på om vi ska klara de stora utmaningar som de globala miljöförändringarna innebär.
Det säger Johan Rockström som leder forskningsinitiativet Earth System Sustainability Initiative.

Professor Johan Rockström är ordförande för en visionsprocess inom det internationella vetenskapsrådet, ICSU, som nu mynnat ut i lanseringen av ett nytt internationellt forskningsinitiativ för hållbar utveckling. Tanken är att leverera lösningsfokuserad forskning för att hantera de accelererande globala miljöförändringarna och främja en hållbar utveckling.

Det nya forskningsinitiativet Earth System Sustainability Initiative kopplar ihop samhällsvetenskap, naturvetenskap och humaniora för att bättre förstå hur globala miljöförändringar hänger ihop med grundläggande utvecklingsfrågor.

Rockström understryker att det är bråttom:

– Den nuvarande takten och omfattningen på de globala miljöförändringar som människan orsakar är helt utan motstycke och innebär ett växande hot mot våra samhällen och välfärden i stort. Klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald är bara två exempel på processer som nu sker på ohållbara nivåer. Dessa hot mot världens utveckling kräver ett nytt sätt att bedriva forskning.

Johan Rockström är också chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Stockholm Environment Institute, SEI. Visionsprocessen har involverat världens ledande miljöforskare och stora forskningsfinansiärer med målet att definiera den globala miljöforskningsagendan för de kommande 10 åren.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste