nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reviderad FSC-standard får skarp kritik

Den reviderade svenska skogsbruksstandarden är färdig. Naturskyddsföreningen tycker inte att den duger.

  • Annons 1

– Reglerna är otillräckliga på många punkter. Tanken med FSC är i grunden bra, men alltför lite har hänt under de tolv år som gått sedan förra standarden godkändes, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Flera brister

I ett pressmeddelande listar föreningen några av de brister man ser med den nya standarden, bland annat ett otillräckligt skydd av naturskog, en i praktiken obegränsad gödsling och fortsatt tillåtelse av kemikalier. Dessutom är föreningen kritisk till att det inte finns några regler kring hyggesfritt skogsbruk.

Allvarliga brott

Därtill tycker organisationen både att FSC-kraven är för lågt ställda och att certifieringsbolagens kontroll av efterlevnaden är otillräcklig.

– Gång på gång upptäcker vi allvarliga brott mot FSC-standarden när vi besöker skogar i fält. Det visar att skogsbolagen inte klarar att följa ens FSCs lågt ställda krav, säger Jonas Rudberg, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.