nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reviderad FSC-standard får skarp kritik

Den reviderade svenska skogsbruksstandarden är färdig. Naturskyddsföreningen tycker inte att den duger.

  • Annons 1

– Reglerna är otillräckliga på många punkter. Tanken med FSC är i grunden bra, men alltför lite har hänt under de tolv år som gått sedan förra standarden godkändes, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Flera brister

I ett pressmeddelande listar föreningen några av de brister man ser med den nya standarden, bland annat ett otillräckligt skydd av naturskog, en i praktiken obegränsad gödsling och fortsatt tillåtelse av kemikalier. Dessutom är föreningen kritisk till att det inte finns några regler kring hyggesfritt skogsbruk.

Allvarliga brott

Därtill tycker organisationen både att FSC-kraven är för lågt ställda och att certifieringsbolagens kontroll av efterlevnaden är otillräcklig.

– Gång på gång upptäcker vi allvarliga brott mot FSC-standarden när vi besöker skogar i fält. Det visar att skogsbolagen inte klarar att följa ens FSCs lågt ställda krav, säger Jonas Rudberg, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.