nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reviderad FSC-standard får skarp kritik

Den reviderade svenska skogsbruksstandarden är färdig. Naturskyddsföreningen tycker inte att den duger.

  • Annons 1

– Reglerna är otillräckliga på många punkter. Tanken med FSC är i grunden bra, men alltför lite har hänt under de tolv år som gått sedan förra standarden godkändes, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Flera brister

I ett pressmeddelande listar föreningen några av de brister man ser med den nya standarden, bland annat ett otillräckligt skydd av naturskog, en i praktiken obegränsad gödsling och fortsatt tillåtelse av kemikalier. Dessutom är föreningen kritisk till att det inte finns några regler kring hyggesfritt skogsbruk.

Allvarliga brott

Därtill tycker organisationen både att FSC-kraven är för lågt ställda och att certifieringsbolagens kontroll av efterlevnaden är otillräcklig.

– Gång på gång upptäcker vi allvarliga brott mot FSC-standarden när vi besöker skogar i fält. Det visar att skogsbolagen inte klarar att följa ens FSCs lågt ställda krav, säger Jonas Rudberg, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.