nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reviderad FSC-standard får skarp kritik

Den reviderade svenska skogsbruksstandarden är färdig. Naturskyddsföreningen tycker inte att den duger.

  • Annons 1

– Reglerna är otillräckliga på många punkter. Tanken med FSC är i grunden bra, men alltför lite har hänt under de tolv år som gått sedan förra standarden godkändes, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Flera brister

I ett pressmeddelande listar föreningen några av de brister man ser med den nya standarden, bland annat ett otillräckligt skydd av naturskog, en i praktiken obegränsad gödsling och fortsatt tillåtelse av kemikalier. Dessutom är föreningen kritisk till att det inte finns några regler kring hyggesfritt skogsbruk.

Allvarliga brott

Därtill tycker organisationen både att FSC-kraven är för lågt ställda och att certifieringsbolagens kontroll av efterlevnaden är otillräcklig.

– Gång på gång upptäcker vi allvarliga brott mot FSC-standarden när vi besöker skogar i fält. Det visar att skogsbolagen inte klarar att följa ens FSCs lågt ställda krav, säger Jonas Rudberg, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.