nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Renova testar eldriven lastbil

Eldrivna sopbilar kan bli Renovas nya melodi. Just nu testar Renovas Miljöservice en el-lastbil som både är tyst och avgasfri.

  • Annons 1

I samarbete med Renault Trucks testar Renova en mindre lastbil som drivs helt med el. Utan farliga avgaser och med en mycket låg ljudnivå är bilen mycket väl lämpad för sophantering i bostadsområden och i stadsmiljö där många människor bor och arbetar. Ett extra plus är att bilen dessutom har noll utsläpp av växthusgaser.

– Om denna elbil fungerar på ett effektivt sätt i vår verksamhet så skulle kunna vara ett bra alternativ även för oss om och när den blir tillgänglig på den svenska marknaden, säger Viktoria Edvardsson, miljö- och kvalitetschef på Renova.

Elbilstestet är ett led i Renovas satsning på att utveckla nya fordon och tekniker för avfallshantering. De har tidigare testat flytande gas (LNG) i tunga lastbilstransporter.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.