Rapport lyfter fram wifi som mer miljövänligt än 5g

Rapport lyfter fram wifi som mer miljövänligt än 5g

Intresseorganisationen Wi-Fi Alliance slåss för att wifi-utrustning ska få tillgång till större frekvensutrymme och nu har man hittat ett bra argument: Wifi är en mer energieffektiv och därmed mer hållbar teknik än 5g för trådlös kommunikation.

Fierce Wireless rapporterar om att endast 480 MHz hittills har gjorts tillgängligt för wifi-utrustning i det lägre sexgigahertzbandet i EU:s medlemsländer och nu vill Wi-Fi Alliance se till att beslutsfattarna får information om hur olika trådlösa tekniker påverkar miljön inför den kommande WRC-konferensen (World radiocommunication conference) som inleds i Dubai den 20 november. Där kommer man bland annat att diskutera hur det övre sexgigahertzbandet ska användas i framtiden.

Mer energieffektiv kommunikation

Wi-Fi Alliance anser att bandet ska öppnas för wifi-utrustning, eftersom det skulle leda till en mer energieffektiv och miljövänlig trådlös kommunikation. Man hänvisar till en 56-sidig rapport från WIK-Consult som visar att otillräcklig tillgång till spektrum för wifi-utrustning skulle leda till att energiåtgången ökar med 16 procent. Enbart i Europa skulle det innebär ökade koldioxidutsläpp på 3,2 megaton varje år.

Som Telekom idags krönikör Oscar Bexell tidigare har berättat om är 6 Ghz-bandet hett eftertraktat, eftersom det kan betraktas som det sista lediga spektrumet som kan ge både hög kapacitet och en hyfsad räckvidd.

Wi-Fi Alliance ser helst att fler länder följer USA:s exempel när det gäller hanteringen av 6 GHz-bandet. För tre år sedan tog myndigheten FCC beslut om att 1200 megahertz skulle göras tillgängligt för olicensierad användning för enheter med begränsad signalstyrka.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.