Projekt för miljövänlig bilproduktion

Att bygga miljövänligare fordon på dagens produktionslinor är inte helt oproblematiskt. Den stora utmaningen som tillverkarna står inför är att hitta ett kostnadseffektivt och produktionsvänligt sätt att producera fordon med ett antal varianter av drivlinor i ett och samma produktionsflöde. Detta ska projektet Facecar nu söka lösningen på. Flexibilitet är nyckelordet.

– Facecar är ett viktigt projekt för att skapa konkurrenskraftig tillverkningsprocess. Nyckeln är att kunna anpassa befintliga tillverkningssystem till att hantera både konventionella och nya produkter parallellt till en rimlig kostnad, utan att tappa kvalitet och effektivitet, påpekar Dick Larsson från Volvo Personvagnar.

Projektet Facecar (Flexible Assembly for Considerable Environmental improvements of CAR´s) är ett samarbete mellan Saab Automobile, Volvo Personvagnar, AB Volvo, ETC, JMAC Scandinavia, Innovatum Teknikpark, SP, DELFOI, Högskolan i Skövde och Linköpings universitet. Målet är att skynda på utvecklingen av flexibilitet i Sveriges bilfabriker.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.