Passion ska vända finanskris till möjligheter

Att vi idag står mitt i en av världens största ekonomiska kriser har inte undgått någon. Men det är inte alla som menar att det är av ondo. Att istället se möjligheter och faktiskt agera kan vända finanskrisen till en hållbar framtid.

Det var en beslutsam debattpanel som igår tog plats på Globe Forums session Corporate Sustainability in times of financial turmoil – passion och ett nytt sätt att tänka ska inte bara ta oss ur finanskrisen utan också leda till en hållbar framtid.

– Vill man agera för en hållbar framtid är det världens möjlighet. Men det är inte alla som ser det och de företag som inte överlever krisen kanske inte är menade att finnas kvar, säger Dennis Pamlin, expert på klimatfrågor på Världsnaturfonden, WWF.

Halla Tómasdóttir, vd och grundare av det isländska finansbolaget Audur Capital, håller med.

– Kollapsen vi stött på är det bästa som kunde hänt oss. Nu har vi en möjlighet att ifrågasätta vår ekonomi och våra industrier.

Mer gemensamt med ung kines

Hannu Syrjälä, vd på Tieto Corporation, är optimistisk inför framtiden och menar att vi idag ser en typisk krissituation där man i början av krisen vill hitta tillbaka till där man var, medan man efter en tid inser att man måste ta ett steg framåt. Det höll dock inte Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla placeringar på Banco som snart tar steget till Nordea, med om.

– Vi har pratat så länge utan att se någon skillnad. Jag och min generation har mer gemensamt med en 35-årig kines än en 65-årig skandinav när det handlar om att tänka framåt och hållbart. Tyvärr är dock 40-talisterna fortfarande i den positionen att de kan förändra men de vågar inte tänka nytt. För att lyckas vända krisen måste vi ”look outside the box”, säger han.

Där hängde även Dennis Pamlin på och menade att man inte längre kan prata generellt utan måste agera, och att det främst är upp till rika industriländer att göra det.

– Kina och Indien har redan förstått detta eftersom det handlar om tillväxt och överlevnad för dessa länder. Här är det fortfarande ett lyxproblem, säger Dennis Pamlin.

Passion och pengar

Men för att det ska börja hända saker var deltagarna eniga om att det krävs passion och att det är pengarna som styr framtiden.

– I framtidens ekonomi måste vi sätta ett värde på siffrorna. Finanssektorn måste hitta en ny roll, en hållbar roll, där man har en relation med sina kunder och frågar vad de vill med sitt kapital samt leder dem till att investera i en grön framtid, säger Sasja Beslik.

Han pekade också på den gigantiska roll som finanssektorn har men inte är villig att ta på sig och frågade varför inte denna sektor har särskilda lagkrav och begränsningar för koldioxidutsläpp.

Dennis Pamlin hade dock ett klart budskap till åhörarna för att lyckas vända krisen och styra både ekonomi och näringsliv mot en grön framtid.

– Det handlar om att fokusera och ha roligt. Vi kan inte längre prata om alternativ energi eller alternativa lösningar, istället måste vi prata om hållbarhet som en självklarhet. Vi kan inte längre vara en liten grupp som ställer oss på sidan om för att vi vill vara bättre, istället måste vi ta ledningen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.