OKQ8 öppnar hållbar bensinstation

Regnvatten för biltvätt, solceller för elproduktion och snabbladdning av elbilar. Det är några av miljöattributen på OKQ8s hållbara drivmedelsstation vid Häggvik, Sollentuna.

OKQ8 öppnar hållbar bensinstation

Ambitionen är att bygga och driva stationen med minsta möjliga miljöpåverkan. OKQ8 Häggviks stomme byggs av limträbalkar och väggarna isoleras med stenull som tillverkas av mineralfiber med återvunnet material.

På stationens tak kommer det att finnas både vattenuppsamlare och solpaneler för uppvärmning av regnvattnet som sedan återanvänds för stationens biltvätt. Resterande tak täcks av sedum som med sin växtlighet både absorberar luftföroreningar och isolerar mot såväl värme som kyla vilket ger en jämnare temperatur inomhus och lägre energianvändning oavsett årstid.

– Utgångspunkten är att OKQ8 Häggvik ska drivas med minsta möjliga miljöpåverkan. Även om den initiala byggnadskostnaden är högre än på andra bensinstationer så är vi övertygade om att stationen, som dessutom blir i princip självförsörjande energimässigt, kommer att bära sig även ekonomiskt, säger Andrea Haag, miljöchef på OKQ8.

Det kommer också att finnas laddstolpar för elbilar samt möjlighet att hyra elbilar. Stationens parkeringsplatser anläggs med armerat gräs och särskilda betongplattor med titanoxid, som har en förmåga att med solens hjälp bryta ned avgaser och smuts, används på stationens parkeringsplatser och på delar av taket.

Stationen beräknas vara klar för invigning under januari 2012.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.