nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt Östersjöcentrum inrättat

Stockholms universitet inrättade vid årsskiftet ett nytt Östersjöcentrum. Tanken är att samverkan mellan experter, kommunikatörer och marina forskare kommer att bidra till att öka kunskapen om miljöproblem och Östersjön.

  • Annons 1

Stockholms universitets Östersjöcentrum inrättades 1 januari 2013, och består av två redan befintliga organisationer: Stockholms universitets marina forskningscentrum (SMF) och Baltic Nest Institute (BNI), samt administrering av det strategiska forskningsprogrammet Baltic Ecosystem Adaptive Management, BEAM. Totalt kommer verksamheten att omsluta cirka 45 miljoner kronor.

Fokus kommer att ligga på forskning och miljöanalys, att samla in kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället samt att tillhandahålla bra infrastruktur för marin forskning och utbildning. Förhoppningen är att Östersjöforskningen på så vis kommer att bli mer tillgänglig och användbar för beslutsfattare och allmänhet.

– Vid Stockholms universitet finns en lång tradition av marin forskning och utbildning, speciellt med fokus på Östersjön. Vi gör nu en kraftsamling för att stärka, samla och synliggöra den betydande Östersjöverksamhet som finns på lärosätet, och är särskilt måna om det tvärvetenskapliga perspektivet, meddelar Anders Karlhede, dekanus vid den naturvetenskapliga fakulteten i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.