Ny vattenstandard i startgroparna

Bristen på vatten är idag en akut miljöfråga. För att visa hur ett företag eller en produkt påverkar vattenresurserna i världen är det allt fler som rapporterar vattenförbrukningen, företagets water footprint eller vattenfotavtryck.

Problemet är att företag redovisar sin vattenförbrukning på olika sätt. För att öka trovärdigheten i rapporteringen och göra det enklare att jämföra olika företags uppgifter startar nu ett arbete med en global standard för redovisning av vattenfotavtryck.

– Från att ha varit en fråga för medvetna konsumenter och intresseorganisationer har vattenfrågorna nu hunnit ikapp företagen. Rapporteringen är inte bara intressant för produkter som i sig själva innehåller stora mängder vatten, utan även för produkter som är beroende av vatten i tillverkningsprocessen. Att redovisa vattenfotavtryck är ett sätt att visa hur ett företag eller en produkt påverkar vattenresurserna i världen, säger Anneli Rafiq, projektledare på SIS.

Standarden för vattenfotavtryck kommer att ingå i standardserien för miljöledning, ISO 14000. SIS, Swedish Standards Institute samlar svenska intressen som vill vara med och påverka arbetet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.