Ny sajt visar hur mycket företagen släpper ut

Att ge allmänheten koll på företag med miljöfarlig verksamhet. Det är det främsta syftet med sajten Utsläpp i siffror som Naturvårdsverket nu lanserar. Sajten består av en databas med utsläppsinformation från cirka 1 000 företag i Sverige. Uppgifterna om vilka ämnen som släpps ut hämtas från miljörapporten som företag ska lämna in till tillsynsmyndigheten varje år.

– Främst är det företagens utsläpp till luft och vatten, alltså punktkällor som redovisas. Men utsläppen från andra källor kan vara många gånger högre än utsläppen från punktkällor. Målet är därför att kunna visa de totala utsläppen, punktkällor och diffusa källor sammantaget, säger Ingrid Ededahl, projektledare på Naturvårdsverket.

Ett exempel på en diffus utsläppskälla är vägtrafik. Siffror som visar de totala utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar kommer från Sveriges rapportering till klimat- och luftvårdskonventionerna.

Sajten är en del i uppfyllandet av Århuskonventionen, som slår fast att allmänhet ska ha tillgång till information om utsläpp av farliga ämnen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.