nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I ett nytt avslutat finskt nudgingprojekt minskade köttkonsumtionen i Fazer Food Service restauranger med 18 procent. FOTO: Fazer

Nudging minskade köttätande med 18 procent

Restaurangkedjan Fazer Food Service har genomfört flera testpiloter för att få restaurangbesökare att välja vegetarisk mat på menyn istället för kött. Resultatet har varit bra.

  • Annons 1

Nudging, det vill säga att via kunskap om vad som påverkar våra beteenden, hjälpa människor till rätt val, handlar om allt från att få människor att välja bussen istället för bilen till att dra ned på köttkonsumtionen. Både kommuner och företag har visat intresse för metodiken.

Restaurangkedjan Fazer Food Service har genomfört piloter i både Sverige och Finland med målet att reducera åtgången av kött. I den svenska piloten ökade åtgången på grönsaker med 10 procent. De finska nudging-piloterna har just avslutats och visar på ännu starkare resultat. Köttkonsumtionen minskade med 18 procent, vilket är nästan en femtedel mindre kött per dag än tidigare. Samtidigt ökade andelen vegetariska rätter med 23 procent och den kalla salladen med 25 procent. Portionsstorleken på den vegetariska soppan tredubblades när denna serverades som en del av lunchen.

Flyttat runt rätter

Fazer har bland annat placerat salladen och frukten först på buffén och gett vegetariska rätter en mer central placering. De har också lagt mer grönt som garnering på övriga rätter.

– Det är tydligt att små initiativ kan göra stor skillnad och vi är oerhört glada över resultaten från våra finska piloter. De tillsammans med de svenska resultaten bekräftar att vår plan att vidareutveckla och introducera det här sättet att arbeta i alla våra restauranger i Norden kommer att göra stor skillnad, säger Jonny Zachrisson, kvalitets- och miljöchef på Fazer Food Services Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.