Lista: Det beslutades under FN-mötet i Nairobi

Internationellt Första steget mot ett globalt plastavtal, ett IPCC för miljöskadliga kemikalier och en stärkt global djurvälfärd. Det var tre av fjorton resolutioner som antogs under FN-mötet i Nairobi.

Lista: Det beslutades under FN-mötet i Nairobi
14 resolutioner antogs under FN-mötet i Nairobi.

Den mest omfattande resolutionen som antogs under FN-mötet var beslutet om ett globalt plastavtal. Beslutet var enhälligt bland de medlemsstater som deltog under miljökonferensen, UNEA 5.2, som hölls under förra veckan. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
 • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram (UNEP), beskrev bland annat beslutet som den viktigaste miljööverenskommelsen sedan Parisavtalet. Norges klimat – och miljöminister samt ordförande för UNEA-5, Espen Barth Eide, benämnde plastavtalet som ett ”botemedel” mot plastföroreningar.

Annika Strandhäll (S) på plasts i Nairobi

Även Sveriges miljö – och klimatminister Annika Strandhäll (S), som var på plats i Nairobi, kommenterade plastavtalet på sin Instagram.

”På veckans FN-möte i Nairobi nådde vi en enorm framgång: länderna ska inleda förhandlingar om ett globalt avtal mot plastföroreningar. Något Sverige kämpat länge för” skriver hon.

Utöver steget mot ett nytt plastavtal, kom FN:s medlemsstater även överens om att inrätta en internationell panel om kemikalier och avfall, som arbetar på liknande sätt som FN:s klimatpanel IPCC.

Resolution för att stärka djurskyddet

Ytterligare en resolution som antogs – och som bland annat välkomnats av Djurens rätt – var erkännandet av kopplingen mellan djurskydd, miljö och hållbar utveckling. Syftet är att minska riskerna för spridandet av sjukdomar mellan djur och människor och förbättra livsmedelsystemen.

I ett pressmeddelande beskriver Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt, resolutionen som ett steg i rätt riktning.

– Det här är en viktig framgång för det gemensamma, globala arbetet för djuren, säger han.

FN:s miljöförsamling, UNEA, sammanträder ungefär vartannat år. Församlingen är världens högsta beslutande organ för miljöfrågor och verkar för att främja global miljöstyrning.

Under mötet i Nairobi lyfte flera i sina anföranden fram vikten av att hantera de tre miljörelaterade kriserna: klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och konsekvenserna av världens föroreningar.

FAKTA

Här är de 14 resolutionerna som antogs under FN-mötet

 1. Resolution för att stoppa plastföroreningar, mot ett globalt bindande avtal.
 2. Resolution för att förbättra den cirkulära ekonomin för att uppnå en hållbar konsumtion och produktion.
 3. Resolution om hållbar sjöförvaltning.
 4. Resolution om naturbaserade lösningar för att främja hållbar utveckling.
 5. Resolution om en grön och hållbar återhämtning efter covid-19.
 6. Resolution om förstärkt biologisk mångfald och hälsa.
 7. Resolution om ett stärkt djurskydd.
 8. Resolution om hållbar kvävehantering
 9. Resolution om hållbar och motståndskraftig infrastruktur.
 10.  Resolution om en sund hantering av kemikalier och avfall.
 11.  Resolution om en vetenskapspolitisk panel för att bidra till en sund hantering av kemikalier och avfall för att förhindra föroreningar.
 12.  Resolution om en sund hantering av mineraler och metaller.
 13.   Resolution om framtiden för The Global Environment Outlook (en serie rapporter om miljön som regelbundet utfärdas av FN).
 14.  Resolution om att ta hänsyn till geografisk spridning bland medlemmar i FN:s förvaltarskapsråd.
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste