Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Led-belysning klimatgranskad

Avfall & Återvinning Enligt en ny rapport från Villaägarna är klimatpåverkan från engångs-led-armaturer betydligt större än vad man tidigare trott.

Led-belysning klimatgranskad
Belysning slukar 15 procent av världens totala elanvändning. Därför får valet av belysning stor påverkan på miljön. Foto: Adobe Stock

Enligt rapporten är klimatpåverkan tre gånger så stor för engångs-led-armaturer, än för utbytbara armaturer. Engångs-led-armaturer är dominerande i handeln. Problemet med dessa är att det inte går att byta lampor och moduler i dem. Konsumenterna tvingas därför slänga hela moduler när lamporna slutar lysa.

Trots detta så är handeln full av dem. När det gäller bänkbelysning som sätts upp över diskbänkar, är det svårt att överhuvudtaget hitta annat än engång-led-armaturer, då armaturer med utbytbara led-lampor knappt säljs.

– Rapporten visar helt enkelt att det är vansinnigt att slänga hela engångsarmaturer istället för att köpa armaturer som det går att byta ljuskälla i. Det här är ett onödigt slit-och-släng, som inte hör hemma i ett modernt och hållbart samhälle, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Klimatpåverkan varierar

Klimatpåverkan varierar kraftigt mellan olika typer av led-belysning. I handeln förekommer led-armaturer där led-lampan kan bytas, där led-modulen kan bytas och armaturer med fast led-ljuskälla som inte kan bytas.

Rapporten visar att led-utebelysningsarmaturer av aluminium, men också i rostfritt stål med utbytbar led-lampa/modul har en potentiellt mindre miljö- och klimatpåverkan under en 25-årsperiod. Den potentiella miljöpåverkan av tillverkning, transport till kund samt drift och utbyten kan vara tre gånger så stor för engångs-led-armaturer.

Olika påverkan över tid

Forskningen har visat att engångs-led-belysningen har större påverkan över tid. Även då klimatpåverkan till en början är densamma för de olika armaturerna. Brytpunkten kommer den dagen belysningen behöver bytas ut, vilket i snitt är efter sex år om brinntiden är 25 000 timmar.

– Vad som kan göra klimatpåverkan ännu högre för engångs-led-armaturer är om exempelvis en av fyra fasadlampor går sönder och fasadlampan har slutat säljas. Från en dag till en annan saknar du enhetlig belysning och står då inför valet att även byta ut de armaturer som fortfarande fungerar, säger Ulf Stenberg.

Rapporten visar att det inte är någon stor skillnad på miljöbelastningen om armaturerna har en utbytbar led-lampa eller modul, om belysningsarmaturer med utbytbar led-modul hanteras på ett sådant sätt att själva modulen byts ut när led-diodens livslängd är slut.

Man kan likna miljöbelastningen vid utebelysningens vikt. Tyngre utebelysningsarmaturer som väger fyra kilo istället för 1 kilo ökar miljöbelastningen.

I ett sådant fall är klimatpåverkan upp till fyra gånger högre för en integrerad led-belysning utan möjlighet till byte av led-lampa/modul än för en icke integrerad led-belysning över en 25 års studieperiod.

Livscykelanalysen ofullständig

Något som livscykelanalysen inte tar hänsyn till är att när belysningen går sönder så kanske samma typ av belysning inte längre finns på marknaden.

Den fungerande integrerade led-belysningen slängs då förmodligen, för att konsumenten vill ha en enhetlig belysning. Så klimatbelastningen kan till och med vara mer än tre gånger så stor.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.