Leasing kan bli elbilens räddning

Framtidens bilägare köper inte sitt fordon. De leasar det. Så får elbilen genomslag, visar en färsk rapport.

Leasing kan bli elbilens räddning

Det pratas mycket om elbilar men också om viktiga hållpunkter de måste ta sig över innan de blir var mans bil. I en ny internationell rapport från Accenture känns många av de gamla argumenten igen: laddningsinfrastrukturen är för dyr och effekten på elnäten svår att förutse. Stadsbilister laddar kanske inte dagligen och det gör det svårt att förutse förbrukningen, visar rapporten. Därtill är de tester som görs idag isolerade vilket gör det svårt att veta vilken effekt en större lansering av elbilar i samhället skulle få på elnätet.

I rapporten Changing the Game: Plug-in Electric Vehicle Pilots föreslås att offentlig laddningsstruktur kompletteras med privata premium-laddningsstationer för att hantera efterfrågan liksom batteribytestjänster och långsiktiga serviceavtal.

Billeverantörerna kommer också att behöva anpassa sig till nya affärsmodeller för att erbjudandet ska locka potentiella elbilsköpare. I framtiden kanske man inte köper bilen utan leasar den en längre tid. Idag finns det även tjänsteleverantörer som leasar ut batteriet till kunden som betalar per mil istället för att betala för elen som förbrukas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.