nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kyotoavtal och köttskatt

Svenska regeringen stödjer en förlängnings av Kyotoavtalet meddelade miljöminister Lena Ek under klimatseminariet Sverige kan. Samtidigt höjdes det röster för starkare ledarskap och köttskatt.

  • Annons 1

Under sitt första officiella framträdande som miljöminister meddelade Lena Ek att Sverige stödjer en förlängning av Kyotoavtalet, något som skulle komma till gagn för u-länderna som drar nytta av avtalet. Enligt Lena Ek är dock USA ett av de största hindren i klimatförhandlingarna.

– USA är en utmaning när så många politiker är klimatskeptiska, sade hon och uppmanade därefter lyssnarna att använda sina internationella kontakter veckorna innan klimatmötet i Durban om några veckor.

Under seminariet var det dock ett starkt ledarskap som många talare och debattörer efterlyste. Eftersom det saknas starkt ledarskap så står klimatförhandlingarna still, menade man. Mer kontroversiella förslag lades också fram.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ta dessa ord i min mun, men jag tror på köttskatt. Vi måste minska på köttkonsumtionen, sade Louise Ungerth, chef för konsument och miljö vid Konsumentföreningen Stockholm.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.