nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kylar med öga spar energi

Kylskåp med ett optiskt öga minskar energianvändningen med upp till 35 procent. Nu har Coca-cola börjat placera ut de smarta kylskåpen hos sina kunder.

  • Annons 1

Kylskåpen har ett optiskt öga som registrerar när, och hur ofta, kunder rör sig runt kylskåpen och om dörrarna öppnas. Rörelsemönstret och tiderna på dygnet registreras in en databox som anpassar kylan och belysning efter hur kylen används. Med hjälp av det sänks energiförbrukningen på varje kyl med upp till 35 procent.

Under 2010 har Coca-Cola i samarbete med Statoil i Sverige tagit fram en handlingsplan för att öka antalet smarta kylskåp på stationerna landet runt. Hittills har 330 nya kylskåp placerats ut hos Statoil. Det har inneburit en energibesparing på cirka 1500 kWh per dygn, vilket motsvarar cirka 25 eluppvärmda villor.

För att ytterligare öka andelen energisnåla kylskåp hos sina kunder eftermonterar Coca-Cola äldre kylskåp med den nya tekniken.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.