Kritik mot certifierad telefon

Miljöarbete M&U har tidigare skrivit om att en av Samsungs produkter har blivit certifierad enligt TCO:s nya hållbarhetscertifiering för smartphones. Nu har en grupp organisationer kritiserat beslutet och bland annat pekat på cancerfall bland företagets arbetare.

Tidigare i vår lanserade TCO Development sin hållbarhetscertifiering för smartphones. Samsung var först ut med en av sina produkter. Nu skriver TCO Development att en grupp organisationer som arbetar med arbetsmiljö, arbetsrätt och miljöfrågor kritiserar att Sasmung Galaxy S4 blivit certifierad. Kritiken lyfter bland annat upp flera cancerfall bland arbetare på några av företagets fabriker och att företaget har en ”anti-facklig policy”.

Enligt TCO Development har de satt upp krav, granskat och godkänt de granskningar som en tredje oberoende part utfört avseende den gällande smartphonen. De tydliggör att certifieringen avser olika egenskaper hos den enskilda produkten och förhållanden kring produktionen av denna, inte hela varumärket.

I ett pressmeddelande skriver de att de ser allvarligt på kritiken som framkommit och att de och utreder den enligt deras standardprocess när ett certifikat ifrågasätts. De har också bjudit in organisationerna bakom kritiken och kontaktat Samsung för att höra hur företaget ser på kritiken och om det finns någon koppling mellan händelserna och produktionen av den certifierade telefonen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter