Sverige svämmar över av lustgastuber – producenter duckar ansvaret

Avfall Mängden lustgastuber som slängs i naturen ökar. I en ny kartläggning konstaterar Håll Sverige Rent att det har blivit ett stort och dyrt problem för kommunerna som tvingas hantera avfallet. Producenterna kommer däremot undan sitt ansvar, vilket nu får miljöorganisationen att ryta ifrån.

Sverige svämmar över av lustgastuber – producenter duckar ansvaret
Det slängs allt fler luftgastuber i naturen. Foto: Håll Sverige Rent/Jonas Holmqvist

Lustgas har blivit ett allt vanligare berusningsmedel bland ungdomar. Utöver att det är farligt för ungdomarnas hälsa, har det blivit ett växande problem för kommuner som behöver hantera den växande mängden lustgastuber som slängs i naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det konstaterar miljöorganisationen Håll Sverige Rent som genomfört en kartläggning om hur kommunerna ser på problemet. 83 kommuner svarade på undersökningen. Resultatet visar att många kommuner investerar betydande summor för att hantera lustgastuberna, där fyra av kommunerna rapporterar kostnader på över en kvarts miljon kronor under 2023. Särskilt hårt drabbat var Stockholmsområdet.

Trots att lustgastuber omfattas av producentansvar, är det knappt någon producent som tar sitt ansvar och därmed duckar kostnaderna, konstaterar Håll Sverige Rent som nu ryter ifrån mot producenterna.

– Vi vill se omedelbara insatser gällande producentansvaret för lustgastuber. Med tanke på hur lustgas ofta används idag, i berusningssyfte, saknar användarna incitament att hantera avfallet korrekt. Det här är ett allvarligt och växande problem, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i en kommentar.

För närvarande kartlägger Håll Sverige Rent mängden lustgastuber i Sverige i syfte att förstå och följa utvecklingen av nedskräpningen.

– Att mäta skräpet är viktigt för att följa och förstå utvecklingen över tid. Lustgastuber, vapes och vitt snus är alla exempel på nya skräp som förekommer allt oftare i olika miljöer, säger Emma Sjögren, verksamhetsutvecklare inom mätningar på Håll Sverige Rent i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.