Klimatbarometern: 68 procent av svenskarna kräver politisk handlingskraft

Klimat WWF:s klimatbarometer för 2024 talar sitt tydliga språk – svenskarna vill se mer politisk handlingskraft för att begränsa klimatförändringen. 68 procent anser att politikerna borde göra ”mycket mer”. Samtidigt vill en tredjedel att Sveriges klimatmål skärps.

Klimatbarometern: 68 procent av svenskarna kräver politisk handlingskraft
Majoriteten av sveriges befolkning vill se att politikerna gör mer när det kommer till klimatområdet, enligt en undersökning från WWF. Foto: Adobe Stock.

Klimatbarometern är Världsnaturfonden WWF:s årliga undersökning av svenska folkets opinion om klimatet och miljön. Den bygger på 2 000 intervjuer med svenska personer i åldrarna 18–79 år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Årets klimatbarometer visar att majoriteten av svenskarna vill se mer politisk handlingskraft för att begränsa klimatförändringarna. 68 procent säger att de vill att politikerna gör mycket mer inom området, en tredjedel vill att de nationella klimatmålen skärps och nästan hälften, 48 procent, anser att politikerna bär det största ansvaret för att stoppa klimatförändringarna.

– De senaste sju åren har vi haft flera oroväckande värmerekord och annat extremväder. Det är svårt att blunda för effekterna av klimatförändringarna som drabbar vår planet just nu. Samtidigt ser vi en politisk ovilja att lösa klimatkrisen. Klimatbarometern visar att en klar majoritet av svenskarna vill att politikerna ska göra mycket mer för att begränsa klimatförändringarna, det är verkligen dags för verkstad nu, säger Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF i en kommentar.

Klimatbarometern visar vidare 50 procent av svenskarna ser på klimatförändringen som sitt största orosmoln. Det gör klimatförändringen till den samhällsföreteelse som svenskarna oroar sig mest för, efter krig som ligger på 68 procent.

Resultatet visar också på att allt fler svenskar upplever effekterna av den globala uppvärmningen. 65 procent säger att de klimatförändringar som redan ägt rum påverkar deras liv idag. 63 procent svarar att de upplever extremväder, vilket låg nere på 54 procent år 2017 då den första Klimatbarometer-undersökningen genomfördes.

–  Vi ser tydligt att allt fler upplever effekter av klimatförändringarna, som extremväder eller förändringar i naturen. Det har vi inte sett tidigare på samma sätt. Tyvärr är det en helt förväntad utveckling eftersom effektern kommer fortsätta att öka och bli allt tydligare så länge utsläppen inte minskas dramatiskt, säger David Mjureke, klimatexpert WWF i en kommentar.

Slutligen visar Klimatbaromentern att unga kvinnor sticker ut när det kommer till hållbar konsumtion. 54 procent unga kvinnor svarar att de under det senaste året valt att äta hållbar mat och 46 procent att de konsumerat mer hållbart. Rikssnittet ligger på 37 respektive 35 procent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.