3 hållbarhetsprofiler: Här är trenderna att hålla koll på 2025

Trendspaning Nya hållbarhetslagar, ökat fokus på cirkulär ekonomi, effekter av USA och Kinas klimatpolitik och en risk för ökad polarisering i klimatkrisens spår. Inför 2025 ger tre hållbarhetsprofiler sina bästa trendspaningar, förhoppningar inför året och vad som är viktigt att hålla koll på.

3 hållbarhetsprofiler: Här är trenderna att hålla koll på 2025
Marie Baumgarts. Foto: Peter Knutsson.

Marie Baumgarts, chef för hållbarhetsrådgivningen på KPMG Sverige och medlem i EU-kommissionens Platform on Sustainable Finance.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

När Marie Baumgarts spanar inför 2025, ser hon framför sig att hållbarhetsarbetet går in i ett nytt skifte.

– Jag tror mycket kommer landa mer under 2025 då utveckling och transformation går i olika faser. Fram till 2024 har hållbarhet närmast stöpts om, i bemärkelsen formaliserats, vilket innebar arbete på många fronter samtidigt. Nu lugnar det ner sig något, och blir mer fokuserat, så vi får en naturlig metamorfos, säger hon.

Det viktigaste att hålla koll på under 2025 är enligt Marie Baumgarts EU:s omnibuslag, som vilket väntas bli en hopslagning av de tre EU-regelverken taxonomin, CSRD och CSDDD, samt EU:s clean industrial deal, som handlar om att skapa en grön och konkurrenskraftig industri. Dessa väntas presenteras den 26 februari. Hon lyfter också USA och AI, i bemärkelsen etik, som viktigt att hålla koll på under 2025.

Vilka trender ser du framför dig?

– Avigheter tyvärr men vet inte om det är att betrakta som trend. Någon klok sa att varje generation måste återerövra demokratin. 

Vilka risker ser du?

– Förutom geopolitiska risker, allt som det har varnats för dvs fysiska klimatrisker och transitionsrisker men även risker kopplade till mänskliga rättigheter och biodiversitet. Det är rätt intressant att det mesta funnits med i Global Compact som startade 1999, för mer än 25 år sedan. Ändå håller vi på nu att hantera riskerna. 

Vad ska ha hänt för att du ska vara nöjd i slutet av året? 

– Fred på jorden.

Foto: Elisabeth Ohlson.

Johan Kuylenstierna, generaldirektör för forskningsrådet Formas

Även Johan Kuylenstierna lyfter EU:s fortsatta arbete med den gröna given som viktig att följa under 2025. Detta inom ramen för det han beskriver som en alltmer komplex omvärldssituation. Han anser också att det är viktigt att följa utvecklingen av näringslivets ”allt viktigare” roll för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Effekter av USA:s nya administration, den nya kommissionen och parlamentet, samt utvecklingen i Kina framhåller han också som tre centrala delar.

När det kommer till trender ser Johan Kuylenstierna framför sig att hållbarhet, konkurrenskraft och säkerhetsfrågor kommer att bli alltmer sammanlänkande. Samtidigt tror han att naturresursfrågor och frågor kopplade till biologisk mångfald fortsätter öka i betydelse. Likaså konkurrensen om strategiska kompetenser – inom och mellan länder och mellan sektorer. Han tror även att AI och andra strategiska teknologier kommer att spela en allt större roll för omställning, konkurrenskraft och säkerhet.

Vilka risker ser du framför dig? 

– Ett försämrat geopolitiskt läge. Många hållbarhetsfrågor kräver internationella lösningar. Oförmåga att tänka och arbeta systemövergripande, till exempel att utnyttja relationen hållbarhet, konkurrenskraft, säkerhet. Stuprörstänkande. Ökande konkurrens kopplat till strategiska naturresurser skapar allt större risker.

Vad ska ha hänt för att du ska vara nöjd i slutet av året? 

– En betydande förbättring av den geopolitiska situationen. Fred, säkerhet och fungerande institutioner grunden för allt annat arbete. Att hållbarhet, konkurrenskraft och säkerhet beaktas som fullt ut integrerade frågor och inte separata prioriteringar.

Foto: Pressbild Ragn-Sells.

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells

Likt Marie Baumgarts och Johan Kuylenstierna pekar även Pär Larshans på vikten att följa med i EU:s miljölagstiftning det kommande året.

– Stora delar av all miljölagstiftning och i princip allt som handlar om cirkuläritet avgörs numera i Bryssel. Så det som kommer att presenteras den 11 februari när EU-kommissionens handlingsplan för kommande året presenteras kommer vara trendsättande, säger han.

Han framhåller också, precis som Marie Baumgarts, EU:s omnibuslag samt the clean industrial deal, som viktiga.

– Vad det står i dessa kan verkligen påverka resten av året, säger han.

Vilka trender ser du framför dig?

– Min spaning är att cirkuläritet med betoning på processer som är kopplade till kritiska resurser och tillväxt kommer vara högt på agendan. Jag grundar detta på det utspel som kommit gällande circular economy act och vikten med tillväxt. Här jobbar EU kommissionen nu för fullt med att ta emot inspel på vad en sådan akt borde innehålla. Från USA så räknar jag inte med några nya hållbarhetsinitiativ, ett av de senaste utspelen var att byggande av vindkraftverk skulle förbjudas.

För att Pär Larshans ska vara nöjd i slutet av året, vill han att EU ska godkänna Ragn-Sells fosfor från deras fabrik som just nu byggs i Tyskland, ska kunna säljas till ekologiska odlare.

– Och ska jag vara riktigt glad så har EU också tagit viktiga steg att pusha för användandet av CO2 för att producera nya råvaror (CCU) samt öppnat upp möjligheten att vår fosfor kan säljas som foder. Båda dessa åtgärder skulle leda till potentiellt sätt 10 tals miljarder i nya investeringar som snabbare ställer om dagens linjära processer till cirkulära.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste