Kina och USA avgör klimatmötet i Köpenhamn

Klimatmötet i Köpenhamn närmar sig med stormsteg och både USA och Kina är huvudaktörer. Men kommer ett nytt klimatavtal klubbas igenom? När Kommissionen för hållbar utveckling bjöd in till seminarium fanns delade meningar.

Med Barack Obama som president har världen hopp om att USA återigen ska ta tag i miljöfrågan och bidra till ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i december. Kina är det land som växer snabbast och mest och är idag tillsammans med USA det land som står för störst utsläpp. Men läget mellan de båda jättarna är strängt och frågan är om öst och väst kan mötas.

Två perspektiv

Karl Hallding på Stockholm Environmant Institute berättade om Kinas bakgrund samt nuläge inom klimatfrågan utifrån rapporten A balancing Act – China’s role in Climate Change. Sedan 1990 står Kina för hälften av världens utsläpp av växthusgaser och landets ekonomiska tillväxt fortsätter att stiga. Karl Hallding pekade på att Kina spelar en så otroligt stor roll jämfört med både EU och USA. Och det är energisäkerheten som är Kinas viktigaste fråga då landet är beroende av både importerad olja och kol.

– Idag börjar Kina inse affärsmöjligheter med klimatsmarta varor. De vill ses som en ansvarstagande nation och andelen förnybar energi växer, dock inte tillräckligt fort, säger Karl Hallding.

Rapporten Sea Change: US Climate Policy Prospects Under the Obama Administration presenterades av Mikael Román, också han från Stockholm Environment Institute.

– Obama gör klimatfrågan till en strategisk fråga, exempelvis att bota arbetslösheten med att ge nya gröna jobb. Han vänder också frågan till möjligheter inom forskning och infrastruktur, säger Mikael Román och pekar på att 18 procent av USAs krispaket är relaterat till miljöåtgärder.

Spridda åsikter

Med de båda rapporterna som grund hölls också en paneldebatt med klimatmötet i Köpenhamn som fokus.

Klas Eklund från SEB, som också skrivit boken Vårt klimat anser att det blir väldigt svårt att komma överens i Köpenhamn och tror att mycket beror på hur mycket pengar USA kan bidra med till utvecklingsländer.

– I bästa fall får vi ett skelett som vi kan fylla med detaljer eftersom jag tror att finanskrisen sätter stopp för Köpenhamn.

Nannan Lundin från organisationen E3G menar att Kina och USA måste komma överens, men tror att Köpenhamn kommer att bli en kompromiss som ingen är särskilt nöjd med.

Vem som kommer att ta ledartröjan i klimatfrågan var också en fråga som delade paneldeltagarna men där de flesta ändå trodde på USA.

– Det är USA som har möjlighet att visa action och ta ledarskapet, säger Lars-Erik Liljelund på Statsrådsberedningen.

Nannan Lundin tror på ett delat ledarskap mellan Kina och USA medan Nicola Clase från Harvard University anser att Obama vill ta den ledande rollen i klimatfrågan men att Kina kommer att bli ledande på förnybar energi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.