Hemma bäst kontoret värst

En av tre stänger inte av datorn på jobbet när det är dags att gå hem för dagen. Enligt Vasakronans undersökning Kontorsbarometern är vi dåliga på att ta miljöhänsyn på jobbet.

Hemma bäst kontoret värst
Morguefile

Det slarvas med miljötänket på de svenska kontoren. Bara sju procent av de 2025 personer som svarade på fastighetsbolaget Vasakronans undersökning Kontorsbarometern är mer miljömedvetna på jobbet än hemma. Dessutom tycker 63 procent att de har ett bättre miljötänk än kollegan. Kollegan upplevs inte lika duktig på att åka kollektivt till jobbet eller komma ihåg att stänga av datorn. Det är kanske inte helt rättvist att skylla ifrån sig på andra, 32 procent av de som svarade uppgav nämligen att de själva inte stänger av datorn när de går hem, och 44 procent drar inte ur laddare som inte används.

De vanligaste energibesparande åtgärderna på jobbet är att släcka lyset, lämna papper i pappersåtervinningen och återvinna glas och tomburkar.

– Arbetsgivaren kan göra mycket när det gäller belysning, värme och ventilation, vilket kan ge stora miljövinster. Medarbetarna behöver också få veta hur de på bästa sätt kan agera mer miljömedvetet, till exempel skriva ut dubbelsidigt eller stänga av datorer och annan utrustning när arbetsdagen är slut. Det är enkla men viktiga åtgärder för att minska kontorets totala miljöpåverkan, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Tre av fyra tycker att det är viktigt att arbetsgivaren satsar mer på energibesparande åtgärder.

– Arbetsgivare har därför mycket att vinna på att erbjuda lösningar som är enkla för medarbetarna att använda i vardagen. Då uppnår man både minskad miljöpåverkan och nöjdare medarbetare, säger Anna Denell.

Bli miljösmart på jobbet

1. Gå, cykla eller åk kollektivt till arbetsplatsen.

2. Släng inte middag som blir över, gör en lunchlåda till nästa dag.

3. Ta med en tröja. Klä dig smart så att du kan variera klädseln under dagen. Om inomhusklimatet får variera lite efter utomhusklimatet kan mycket energi sparas.

4. Källsortera avfall. Returpapper, tomglas, matavfall och elektronik ska delas upp.

5. Dra ur sladden. Stäng av bildskärmar, datorer och radioapparater när du går hem. Standby-läge drar mer energi än man kan tro.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.