Hård kritik mot SD:s vindkraftspolitik

Energi Sverigedemokraterna och regeringen väljer att aktivt försämra förutsättningarna för vindkraften, vilket hotar både jobb och klimatomställning. Det menar två riksdagsledamöter från Socialdemokraterna som nu ger sig in i vindkraftsdebatten.

Hård kritik mot SD:s vindkraftspolitik
Foto: Adobe Stock.

Utspelen om Sverigedemokraternas roll i utbyggnaden av vindkraft fortsätter. Nu är det de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Mattias Jonsson och Fredrik Olovsson som ger sin syn på saken.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten understryker de behovet av vindkraft för att Sverige ska kunna fortsätta den industriella utvecklingen och inte riskera att förlora konkurrenskraft. Men i stället motarbetar Sverigedemokraterna aktivt vindkraften och tvingar med regeringen åt samma håll, skriver de.

”Sverige behöver bli mer som Sverige och göra som vi brukar. Har man skaffat sig en global ledartröja som är viktigt för jobb och framtida välstånd ska man inte lämna den ifrån sig” skriver de.

Vidare skriver de att Sverigedemokraterna i praktiken säger nej till mer billig el snabbt. ”Det riskerar att ytterligare höja elpriserna och att investerare kommer att tvingas pausa sina planer att bygga nya fabriker och skapa nya jobb i Sverige” skriver de.

SD vill inte ha mer vindkraft

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna gått hårt åt vindkraften. Bland annat har Oscar Sjöstedt ekonomisk-politisk talesperson för SD i en intervju med Svenska Dagbladet meddelat att partiet är emot all vindkraft, vill stoppa utbyggnad av ny och helst skrota den som redan finns. Även partiets ledare Jimmie Åkesson har i en intervju med Aftonbladet meddelat att SD kommer att ”göra allt” för att stoppa ny utbyggnad av vindkraft.

Regeringen menar dock att Sverigedemokraterna inte har någon roll i vindkraftsutbyggnaden. Energiminister Ebba Busch (KD) menar att ”det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet” där det står att vindkraft har en viktig plats i energimixen.

”Slänger den gröna omställningen över bord”

De socialdemokratiska debattörerna Mattias Jonsson och Fredrik Olovsson har en annan syn. I GP-debatt skriver de att både Sverigedemokraterna och regeringen ”slänger den gröna omställningen över bord, inte möter elbehoven på 2020-talet och allmänt sänker ambitionerna”.

Det är ett påstående som också har fått stöd av fem forskare som i en debattartikel i Aftonbladet i juni skrev att regeringen under det senaste halvåret fattat en rad beslut som kraftigt försvårar för vindkraft.

Stoppade planeringsstöd, att vindkraftsbolag ska betala extra ersättning samt att havsvaserad vindkraft ska bli dyrare är bara några i raden av beslut som försvårar vindkraftsutbyggnaden enligt forskarna som uppmanade regeringen att inte lyssna på Sverigedemokraterna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.