GMO och WEEE väcker debatt

Märkning av mat, GMO och WEEE-direktivet väcker debatt i EU-parlamentet. Nu lutar det emot att varje land själva ska få bestämma om de ska sälja och odla GMO.

Märkning av mat och GMO har varit heta potatisar i parlamentet de senaste veckorna. I GMO -frågan har man svårt att nå något egentligt beslut. Utskottet i parlamentet vill man bland annat göra det möjligt för medlemsländer att begränsa eller förbjuda GMO av miljöskäl. Nu lutar det emot att varje land själva ska få bestämma om de ska sälja och odla GMO.

– Det är alldeles galet, det skulle leda till stora problem på den interna marknaden, konstaterar Sandra Parthie i EU-parlamentets miljögrupp.

En annan diskussion som just nu förs i parlamentet är hur man ska gå vidare med WEEE, direktivet om producentansvaret för elektroniska produkter. Målet idag är att alla länder samla in fyra kilo elektronik per person och år, men parlamentet tycker inte att måttet fungerar eftersom man inte vet hur mycket elektronik som egentligen rör sig på marknaden. Ett förslag är att utgå ifrån dagens produktionsmål och istället sätta ett mål på att mellan 65- 80 procent ska återvinnas. Idag samlar man in ungefär 30 procent.

Vill driva utsläppsmål

Att få EU att att sätta ett utsläppsmål för koldioxid på 30 procent istället för 20 procent är ytterligare något som miljögruppen i parlamentet driver.

– Vi kämpar mot argument som att vi förlorar jobb och att miljölagstiftningen dödar industrin ute i Europa. De här krafterna tar mark och har blivit starkare på senare tid. Vad de glömmer är att förnybar energi ger 10 gånger så många jobb som exempelvis stålindustrin, säger Sandra Parthie.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste