Gårdstensbostäder vinner nytt hållbarhetspris

Bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo, har instiftat ett nytt hållbarhetspris. De första vinnarna blev Gårdstensbostäder för sitt miljöarbete med bland annat solceller och elbilpool.

Gårdstensbostäder vinner nytt hållbarhetspris

Sabo har cirka 300 allmännyttiga kommunala bostadsbolag som medlemmar. Tillsammans äger de cirka 725 000 bostäder. I år har de instiftat ett hållbarhetspris för att stärka Allmännyttans konkurrenskraft och sprida goda exempel på hur företagen bidrar till ett mer hållbart samhälle. De första pristagarna blev Gårdstensbostäder i Göteborg. Företaget premieras för att de lyckas integrera hållbarhet i verksamhetens kärna. Bland annat satsar de på solfångare på taken och solceller på balkongerna som ger ett överskott till stadens fjärrvärmenät. De har också individuell mätning av el-, varm- och kallvatten i alla lägenheter samt en elbilpool för hyresgästerna. Bilarna laddas med hjälp av solceller.

I juryns motivering nämns också hyresgästernas möjlighet till delaktighet; de sitter med i styrelsen och blir involverade i verksamheten genom ett gott dialogarbete.

– Vi har från starten konsekvent arbetat tillsammans med hyresgästerna för att skapa ett Gårdsten som blir en allt bättre plats att leva och bo i. Och det hade inte varit möjligt utan engagerade medarbetare och en aktiv styrelse som till största delen består av hyresgäster, kommenterar Michael Pirosanto, tf vd för Gårdstensbostäder i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.