Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Företag vill ha hårdare klimatmål

72 internationella företag sluter upp bakom en deklaration som kräver att EU ska besluta om 30-procentiga växthusgasminskningar till 2020.

Utspelet gjordes i tidningen European Voice lägligt innan miljöminstrarnas rådsmöte på tisdag, den 21 juni, då bland annat strategin för hållbar energi till 2050 ska stötas och blötas.

Ett 30-procentigt mål, istället för det 20-procentiga som gäller idag, skulle skapa nya jobb, bidra till fler investeringar och ökade klimatvinster samtidigt som EU:s konkurrenskraft skulle stärkas. Det menar företagsnätverket som är ett samarbete mellan The Climate Group, Cambridgeprogrammet för hållbart ledarskap och WWF/WWFClimate Savers. IKEA, Hennes&Mauritz, Coca-Cola Company och Nestlé är exempel på företag som ställer sig bakom uppropet.

EU:s ledare är de som kan besluta om hårdare mål. Nästa möte sker den 23-24 juni i Bryssel då ekonomisk politik ska diskuteras.

– Vi hoppas att det här initiativet leder till ett engagemang från högsta politiska nivå. Reinfeldt måste nu liksom sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen bli aktiv i den europeiska debatten och öppet plädera för minst 30 procent växthusgasminskningar till 2020, oavsett vad andra länder gör, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.