Fördubblat energiuttag med ny vågkraftteknik

Nästa år testas en ny typ av vågkraftteknik i vågorna utanför Norges kustremsa. Tekniken tros ge flera positiva effekter, bland annat ett fördubblat energiuttag.

Fördubblat energiuttag med ny vågkraftteknik

En fördubbling av energiuttaget, en jämn energiproduktion och en halvering av elproduktionskostnaden för vågkraft är målet med en ny typ av vågkraftteknik. Tekniken ska testas och utvärderas i havsmiljö utanför Norges kustremsa under nästa år.

Energimyndigheten har gett Ocean Harvesting Technologies 4,8 miljoner kronor för att tillverka och testa prestandan i sin prototyp för vågenergiomvandling.

Företaget använder ett mekaniskt utjämningssystem för att kunna utvinna energi även ur de största vågorna. Detta skiljer sig från den gängse tekniken för energiutvinning ur vågor där hydraulik ofta används för att uppnå en jämn elproduktion. Problemet med hydrauliklösningarna är att de inte kan ta tillvara på all den energi som finns i stora vågor.

– Olika vågklimat kräver olika tekniker. Det här projektet är ett steg i att bredda satsningen på havsenergiteknik samtidigt som vi främjar svensk miljöteknik, säger Angelica Pettersson på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.