Misstroendeförklaring mot Romina Pourmokhtari

Klimathandlingsplanen Anledningen till misstroendet ska vara regeringen och Sverigedemokraternas nya klimathandlingsplan som presenterades under torsdagen.

Misstroendeförklaring mot Romina Pourmokhtari
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Efter regeringens presentation av den klimatpolitiska handlingsplanen riktar Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Miljöpartiet har inte förtroende för en klimatminister som chockhöjer utsläppen, säger språkröret Daniel Helldén till Aftonbladet.

”I och med att regeringen inte har kunnat visa hur man ska minska utsläppen utan skjuter det här framåt i utredningar, så är det glasklart. Man ska ha ett arbete som visar att man minskar utsläppen och då kommer vi också att väcka misstroende”, säger Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin till Svenska Dagbladet.

De tre partierna har tillräckligt med mandat för att inleda en misstroendeomröstning, men hela oppositionen har inte tillräckligt med mandat för att avsätta ministern i en omröstning för närvarande.

Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg kallar klimatplanen ”en servettskiss och ett löftessvek”, men säger sig inte ha landat i om man kommer att ställa sig bakom en misstroendeomröstning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.