Fastighetsbolag ger ut gröna obligationer

CSR Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Castellum är ett av landets första med att ge ut obligationer för investeringar i hållbara fastigheter. Emissionen omfattar totalt en miljard kronor i form av obligationer.

Fastighetsbolag ger ut gröna obligationer
Castellum

Castellum har i dag flest miljöcertifierade fastigheter i Sverige och några av dessa kommer nu att finansieras via de gröna obligationerna.

Stort intresse

– Castellum har höga ambitioner inom hållbarhetsområdet – och det är glädjande att notera det betydande investerarintresse som finns för att bidra till att finansiera vårt långsiktiga arbete”, säger Ulrika Danielsson, ekonomi- och finansdirektör i Castellum.

Enligt bolagets regler ska bland annat alla nyproducerade byggnader och stora ombyggnationer miljöklassas. Kontor- och butikslokaler ska miljöklassas enligt Miljöbyggnad Silver eller Guld och fram till 2017 ska 30 procent av fastighetsbeståndet ska vara miljöklassat. Samtliga fastigheter som ägts mer än ett år skall vara miljöinventerade.

Ingår i hållbarhetsindex

Castellum valdes i september 2016 som enda nordiska fastighetsbolag ut att ingå i Dow Jones Sustainability Index, som inkluderar de bolag som presterar på topp inom hållbarhetsområdet. Syftet är att vägleda investerare mot hållbara investeringar.

Tidigare har även bland annat fastighetsbolagen Fabege, Wihlborgs Fastigheter och statliga Vasakronan gett ut gröna obligationer.

Fastighetsbolaget Hemsö var i våras först i Norden med att emittera hållbara obligationer, som förutom miljömässig hållbarhet även omfattar sociala hållbarhetsaspekter och investeringar.

 

Fakta

Gröna obligationer

  • Begreppet ”grön obligation” utvecklades av banken SEB i samarbete med Världsbanken år 2007 med mål att få fram finansiering till miljöinriktade investeringsprojekt, som exempelvis klimatanpassning.
  • Transparensen är högre än vid emitteringen av ”vanliga” obligationer och den som ger ut dem ska redovisa vad de använder pengarna till årsvis.
  • 2008 emitterade Världsbanken de första gröna obligationerna. Sedan dess har marknaden stadigt vuxit. Göteborgs stad blev först ut i Norden. Andra som varit tidigt ute är Stockholms läns landsting, SCA och Vasakronan.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.