Få företag tror att de uppnår sina klimatmål

Klimatarbete Endast 12 procent av stora internationella företag känner att de är på väg att uppnå sina klimatmål. Detta visar en ny rapport.

Få företag tror att de uppnår sina klimatmål
Många företag står nu inför stora klimatutmaningar.

I en ny rapport studeras klimatarbetet hos internationella företag, som vart och ett sysselsätter mer än 10 000 personer. Av de drygt 500 tillfrågade cheferna hävdar 75 procent att de redan uppnått de ”snabba vinsterna” i sina klimatmål.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Dessa snabbvinster kan vara allt ifrån att offentligt tillkännage ett nettonoll-mål till att implementera enklare driftsförbättringar. Samtidigt är det endast 12 procent som känner att de är på väg att nå, eller överträffa, sina klimatmål när den lågt hängande frukten har plockats.

– Organisationer kan känna att de har uttömt många av de enkla lösningarna kring koldioxidminskning och börjar konfronteras med mer utmanande hinder för implementering och genomförande”, säger Mathias Lelievre, vd på energiföretaget Enige impact, som utfört undersökningen, i en kommentar.

Stora utmaningar

Vidare nämns bristen på statliga incitament och det kortsiktiga tankesättet i företagens investeringscykler som stora utmaningar som företag nu står inför, vid sidan av traditionella frågor som brist på interna, externa och multifunktionella samarbeten.

– Undersökningen uppmärksammar tecken på framsteg från företag runt om i världen, men processen måste accelerera, och vi har lärt oss att det finns utmaningar längs vägen som många ledare inte förutser i början av deras resa, avslutar Mathias Lelievre.

Rapporten har även samlat några konkreta åtgärder för att accelerera företagens klimatarbete. Bland annat genom att behålla långsiktigt fokus och tro, upprätta styrning och ansvar, mindre förväntningar i genomförandet, mer verkställande vanor och samarbete med leverantörskedjorna för att ta itu med scope 3-utsläppen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.